Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неколико савета који ће вам помоћи да се опустите на годишњем одмору

О годишњем одмору сањамо месецима, али када он коначно дође, враћамо се уморнији него што смо били раније. Зашто се то дешава и како то заобићи?
Фото: Pixabay/sasint

Летњи распуст је почео и дуго очекивани датум одмора се опасно приближава, а ваша анксиозност расте.

Да ли ћу моћи све да урадим пре годишњег, да ли сам све резервисао, каква ће бити ситуација на послу док ме нема…

Да бисте се заиста опустили на одмору, предлажемо ових 5 корака:

Какав одмор заиста желите?

Пријатељи предлажу да заједно пловите, породица жели да их посетите и останете недељу дана да се коначно окупите, а ви бисте радије побегли у колибу на планини – сами. И то је у реду! Увек задовољавање туђих жеља и идеја о добром проводу и квалитетном одмору може бити још исцрпљујући, па је време да будете заиста искрени према себи, али и према другима, и приуштите себи одмор на коме се коначно можете одморити, чак и ако само два-три дана.

Направите реалан буџет

Да, пуни пансион у одмаралишту са 5 звездица на Балију звучи идилично, али будимо мало реални… Ако ваш буџет не дозвољава луксузан одмор са неограниченим коктелима у руци, то не значи да не може бити опуштајуће искуство. Израчунајте колико можете да издвојите за одмор – укључите храну, по могућству бар неке оброке које можете да једете вани, тако да не морате да стојите за шпоретом сваки дан (осим ако то није баш ваша идеја о савршеном одмору) и остали трошкови – од превоза до кафе и коктела. Јер најбољи одмор је – у оквиру могућности.

Планирајте опуштени распоред

Роњење истог дана стижемо на одредиште, сутрадан бициклизам, треће разгледање, четврто планинарење… и већ смо уморни до краја ове реченице. Откривање нових ствари на одмору отвара видике и пуни нас енергијом, али страх да не добијемо све, страх од пропуштања је заправо страх – од опуштања. Често, свесно или не, осећамо се добро само када смо изузетно продуктивни, али то је такође заморно и може довести до стреса и сагоревања. Истражите шта можете да радите на месту где намеравате да проведете лето, али узмите у обзир и време за медитацију и једну паузу од свега у току дана.

Не брини о ситницама

Много је неочекиваних ситуација које се могу десити на одмору – од кашњења, гужве до промена планова, али најважније је дубоко удахнути, издахнути и запитати се – да ли је то заиста толико важно? Јер најчешће није, а понекад се због непредвиђених ситуација догоде неке од најзанимљивијих прича са летовања.

Искључите се

Након свакодневних задатака и сталног провера е-поште, може проћи неко време да се потпуно искључимо. Пре одласка на годишњи урадите оно што је заиста неопходно и хитно, задатке које можете да преусмерите колегама који ће вам ускочити током годишњег. За сваки случај оставите своје контакт податке за одређене људе где могу да вас контактирају у случају нужде, али онда дефинишите – шта је заиста хитно. Удахните, издахните, осмехните се – јер почиње годишњи. Одвојите време за себе.

Ovi praktični trikovi će vam olakšati svako putovanje i pakovanje

Преузмите андроид апликацију.