Sve vrste riba i školjki sadrže tragove žive. Postoje različite vrste riba i morate obratiti pažnju kada ih kupujete. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.
Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardine, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da jedemo oko 300 grama ribe ili morskih plodova nedeljno.
Sve vrste riba i školjki sadrže tragove žive. Iako u malim količinama neće uticati na vaše zdravlje, u većim je veoma toksično.
Izloženost metilživi povezana je sa odloženim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjem govora i slabošću mišića.
Zbog toga treba izbegavati preteranu konzumaciju ribe sa visokim sadržajem žive, dok trudnice, dojilje i mala deca u potpunosti ograniče njihov unos. Neke od ovih vrsta riba su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.
Koje vrste riba bi trebalo dva puta nedeljno da konzumirate?
Preuzmite android aplikaciju.