Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Недовољно протеина, сна и прескакање оброка узрок за један од главних проблема

Да ли често осећате глад иако сте тек недавно јели? Без обзира на то што је осећај глади сам по себи сасвим нормална и свакодневна ствар, ако се јавља пречесто или тек убрзо након јела, може бити знак неких других тегоба
Фото: Pexels/Erik Mclean

Нутрициониста Џулија Денер открива могуће разлоге за прекомерну глад, а неки од њих би вас могли изненадити.

Можда сте само жедни

Хипоталамус (део мозга и најважнији центар нервног система) регулише и глад и жеђ. Због тога, многи људи погрешно мисле да се жеђ може помешати са глађу јер хипоталамус контролише и једно и друго.

Према Денеровој, ово уверење није тачно и ниједно истраживање до сада није успело да потврди ову тврдњу.

Сасвим супротно, жеђ може довести до тога да људи мање желе одређену храну. Али жеђ може утицати на ваше когнитивне и физичке способности, узрокујући да жудите за храном као заменом за одмор.

Друштвене мреже вас воде у искушење

Чак и ако нисте физички гладни, ваше тело ће послати сигнал вашем мозгу да желите да једете ако видите слике хране на друштвеним мрежама.

Студије су показале да сам поглед на храну може изазвати глад, иако уопште нисте гладни. Оно што је још већи проблем је чињеница да овакву ‘визуелну глад’ подстиче најгора за нас, висококалорична храна.

Прескачете оброке

Други разлог за вашу неутољиву глад може бити прескакање оброка. Студије су показале да прескакање оброка заправо повећава осећај глади и тера вас да једете више него обично. Када телу не дамо храну, оно ће подстаћи накупљање хормона глади и тиме повећати ваш апетит, тврди нутрициониса.

Не спавате довољно

Сан је изузетно важан за наше здравље, а између осталог утиче и на жељу за храном.

Премало сна може довести до снижења нивоа хормона лептина, који је одговоран за сузбијање глади, а истовремено може довести до повећања другог хормона, грелина, који стимулише ваш апетит.

Многе студије су показале да је недостатак сна често повезан са повећањем тежине.

Не једете довољно протеина

Док већина људи једе протеине за ручак и вечеру, само мањина их додаје у грицкалице или доручак. Према Денеровој, ово је потпуно погрешно и може изазвати осећај глади.

Наиме, до сада спроведена истраживања показала су да конзумација протеина доводи до повећане ситости и смањења калорија.

Нисте фокусирани на јело

Осећају глади може допринети и то што током оброка нисте фокусирани на саму храну, већ сте заокупљени другим стварима око себе.

Нутрициониста саветује да не једете пребрзо нити да се ометате док једете. У просеку, нашем телу је потребно двадесет минута да препозна глукозу у храни и почне да осећа ситост.

Не једете довољно влакана

Као што недостатак протеина утиче на ситост, слична је ситуација и са влакнима. Наиме, недостатак влакана у исхрани може изазвати и осећај претеране глади.

Они утичу на ослобађање хормона који смирују апетит и потребно им је много времена да се разграде.

Узимате одређене лекове

Неки лекови могу да подстакну апетит и осећај глади, истиче нутрициониста Денер. Најчешће је реч о антипсихотицима, антидепресивима, стабилизаторима расположења, кортикостероидима и лековима против напада.

Ако којим случајем сумњате да би лекови које узимате могли бити криви за вашу глад, разговарајте са својим лекаром о другим опцијама лечења (ако је могуће).

So se krije se u ovih 5 namirnica, iako to ne biste očekivali

Преузмите андроид апликацију.