Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Со се крије се у ових 5 намирница, иако то не бисте очекивали

Чак и ако пазите да смањите количине у кухињи, сол се врло често крије у многим намирницама.
Фото: Pixabay/Bru-nO

Прекомерна конзумација соли изазива повећање крвног притиска и промовише кардиоваскуларна обољења, инфаркт миокарда и мождани удар, али је повезана и са другим хронично-дегенеративним обољењима, као што су рак органа за варење, остеопороза и хронична обољења бубрега.

Ограничавање употребе соли јесте корисно, али недовољно ако узмемо у обзир да велики део соли коју свакодневно конзумирамо потиче од прехрамбених производа на тржишту, од хлеба до сирева.

Понекад и од одређених намирница на које уопште не сумњамо, а то су:

Топла чоколада

Када помислите на топлу шољицу чоколаде, прва ствар која вам пада на памет је шећер. Међутим, чоколада садржи и доста соли, чији укус очигледно скрива шећер.

Житарице за доручак

Једна порција кукурузних пахуљица садржи 0,34 грама соли, која се налази и у слађим житарицама, попут оних са карамелом.

Готове салате

Непотребно је рећи да је најбоље решење да направите сопствену салату код куће. Ово још више важи ако узмете у обзир да неке готове салате садрже доста соли.

Мајонез

Мајонез такође садржи превише соли. Можда није међу најсумњивијим производима, а обично се повезује углавном са великом количином масти. Као и увек, савет је да га припремите код куће, преноси Нови лист.

Хумус и крем сир

Сир је свакако укусна храна, а кремаст још више. Хумус купљен у великим трговачким ланцима такође садржи превише соли. Боље га је припремити код куће да буде богат зачинима и мирисима уместо соли, зар не?

Шта се такође може учинити да се смањи потрошња соли?

Увек читајте етикете

Бирајте храну која садржи мање, пожељно мало соли, односно мање од 0,3 грама на 100 г Смањите со за столом, дајте предност зачинима и ароматичним биљем Смањите прерађену храну богату сољу (слане грицкалице, чипс, одређене саламе и сиреви, конзервисана храна).

Nikada ne stavljajte ovih 10 namirnica u frižider, izgubiće ukus

Преузмите андроид апликацију.