Недеља турске кухиње, годишња прослава богатог кулинарског наслеђа Турске, враћа се кроз своје четврто издање у периоду од 21. до 27. маја, како би прославила одрживе, здраве и традиционалне методе кувања. Овогодишња тема: Класична јела турске кухиње, истиче окосницу турске кухиње – ванвременске класике.

Сваке године, Недеља турске кухиње обележава се низом догађаја и кампања на друштвеним мрежама које организују представници Републике Турске у земљи и иностранству.
Иницијатива има за циљ да укаже на богато кулинарско наслеђе Турске, обликовано хиљадама година културне размене, одрживих пракси и дубоко укорењених гастрономских традиција.
Док сваке године друга тема заузима централно место како би се приказала дубина турске кухиње, овогодишња тема одаје почаст класичним јелима која су окосница турске кухиње кроз различите догађаје са топлином традиционалног турског гостопримства.
Турски специјалитети са Анадолијских трпеза

Богати кулинарски пејзаж Турске дубоко је укорењен у његовој плодној земљи и вековној традицији, што га чини правим гастрономским уточиштем. Класична домаћа јела, заснована на ванвременским рецептима који се преносе генерацијама, и с љубављу припремају у кухињама широм земље, у срцу су ове разноврсне кухиње.
Основне намирнице, направљене од локалних, сезонских састојака и добро осмишљених али једноставних техника, одражавају суштину турског кулинарског наслеђа.
Представљајући јела која одишу традицијом, здравим намирницама и тенденцијом ка што мање отпада, класична јела такође симболизују и ванвременске вредности Анадолије: гостопримство, заједништво и јединство.
На крају крајева, они су камен темељац топлих турских трпеза добродошлице који окупљају породице, пријатеље и госте.
Ванвременски класици

Мени овогодишње Недеље турске кухиње састављен је од култних јела која су издржала тест времена.
Јеловник на тему „Класична јела турске кухиње“ ће садржати многе основне намирнице, укључујући: супу од сочива и Тархана супу, Имамбајилди (патлиџан са пуњењем од лука и парадајза), Манти (турске кнедле) и Бурек (слана пецива) који су пуњени различитим састојцима, од кромпира до млевеног сира.
Укусне комбинације као што су Карнијарик (патлиџан пуњен млевеним месом), Пиринач-цацики, Куру Фасуље (чорба од белог пасуља), Пиринач-кисели краставци и мешана Долма (пуњено поврће, као и Јогурт такође ће понудити здраво путовање кроз срце турске домаће кухиње.
Док ће освежавајуће салате Бостана и Чобан и разноврсни Хосаф (воћни компоти) употпунити ово кулинарско искуство, многи укусни турски десерти, као што су Тавукгогсу (пудинг од пилећих прса), Казандиби (пудинг од карамелизованог млека) и Баклава, пружиће савршен слатки завршетак гозбе.
Уживање уз регионалне класике

Недеља турске кухиње такође служи и као излог за представљање богате регионалне разноликости земље. Свака од укупно 81 покрајине Турске ће представити сопствене интерпретације традиционалних рецепата, обликованих локалним састојцима, климом и вековном културном разменом.
Од јела на бази маслиновог уља на обали Егејског мора до смелих, зачињених специјалитета југоистока и кухиње богате морским плодовима Црног мора, ова недеља нуди кулинарско путовање кроз различите дестинације Турске.
Регионални догађаји ће истаћи ове локалне класике, нудећи посетиоцима аутентични укус провинцијских укуса и дубљи увид у свакодневни живот и наслеђе сваког региона.
Недеља турске кухиње зато је одличан повод да се упустите у потрагу за укусним класицима ове велике земље, или се и сами окушате у прављењу вама омиљених турских јела и посластица.















Апел из Завода за трансфузију: Критично су смањене резерве А и 0 крвне групе
Преузмите андроид апликацију.