U salatama, sosovima, supama, paradajz je namirnica koja često krasi naše tanjire na razne načine. Iako se sa kulinarske tačke gledišta često klasifikuje kao povrće, sa naučne tačke gledišta paradajz je voće.
Ali ono što je manje poznato je da je, prema istraživanju američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), paradajz zapravo najzdravije voće u pogledu sadržaja hranljivih materija. Prema CDC-ovoj oceni gustine ishrane od 41 voća i povrća na osnovu sadržaja vitamina i minerala, paradajz se nalazi na vrhu liste voća. Paradajz je bogat antioksidansima i hranljivim materijama.
Crvena boja paradajza potiče od supstanci zvanih polifenoli i karotenoidi, koji imaju antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo. Ova svojstva pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju krvni pritisak i „loš holesterol“.
Antioksidansi u paradajzu takođe mogu zaštititi kožu od oštećenja izazvanih ultraljubičastim zračenjem sunca i poboljšati opšte zdravlje kože.
Paradajz je izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, E, A, kalijum, folnu kiselinu i vitamin K.
Vitamin K i kalcijum su važni za zdravlje kostiju i održavanje jake strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u paradajzu su važni za zdravlje očiju i mogu pomoći u sprečavanju problema kao što je degeneracija makule povezane sa uzrastom.
Paradajz je takođe izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje zdravog i redovnog sistema za varenje. Pored toga, paradajz ima malo kalorija, bogat je vodom i vlaknima i može pomoći u kontroli telesne težine.
Inače, CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasniva se na količini od 17 hranljivih sastojaka u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću.
Paradajz je težak 60 grama, sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata.
Pored paradajza, na listi najzdravijeg voća su i:
Limun
Bogat vitaminom C, pomaže u smanjenju rizika od određenih vrsta raka i srčanih oboljenja. Ali važno je ne preterati jer kiselost limuna može oštetiti zubnu gleđ i izazvati loše varenje.
Narandža
Takođe bogata vitaminom C, sadrži i male količine vitamina B6, kalijuma i kalcijuma i važna je za zdravlje mozga, srca, nerava i kostiju.
Jagode
Pored vitamina C, sadrže antocijanine, antioksidante koji igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i sprečavanju razvoja Alchajmerove bolesti.
Limeta
Bogata vitaminom C i može se koristiti u kuvanju, pečenju ili kao ukras. Važno je ne preterati zbog visoke kiselosti voća.
Grejpfrut
Sadrži vitamin C, vitamin A i folnu kiselinu i pomaže u kontroli šećera u krvi, holesterola i zdravlja probave.
Preuzmite android aplikaciju.