Početna > Život i stil
Život i stil

Nećete verovati da je ovo voće najzdravije na svetu!

U salatama, sosovima, supama, paradajz je namirnica koja često krasi naše tanjire na razne načine. Iako se sa kulinarske tačke gledišta često klasifikuje kao povrće, sa naučne tačke gledišta paradajz je voće.
Foto: Pixabay/LustrousTaiwan

Ali ono što je manje poznato je da je, prema istraživanju američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), paradajz zapravo najzdravije voće u pogledu sadržaja hranljivih materija. Prema CDC-ovoj oceni gustine ishrane od 41 voća i povrća na osnovu sadržaja vitamina i minerala, paradajz se nalazi na vrhu liste voća. Paradajz je bogat antioksidansima i hranljivim materijama.

Crvena boja paradajza potiče od supstanci zvanih polifenoli i karotenoidi, koji imaju antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo. Ova svojstva pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju krvni pritisak i „loš holesterol“.

Antioksidansi u paradajzu takođe mogu zaštititi kožu od oštećenja izazvanih ultraljubičastim zračenjem sunca i poboljšati opšte zdravlje kože.

Paradajz je izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, E, A, kalijum, folnu kiselinu i vitamin K.

Vitamin K i kalcijum su važni za zdravlje kostiju i održavanje jake strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u paradajzu su važni za zdravlje očiju i mogu pomoći u sprečavanju problema kao što je degeneracija makule povezane sa uzrastom.

Paradajz je takođe izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje zdravog i redovnog sistema za varenje. Pored toga, paradajz ima malo kalorija, bogat je vodom i vlaknima i može pomoći u kontroli telesne težine.

Inače, CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasniva se na količini od 17 hranljivih sastojaka u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću.

Paradajz je težak 60 grama, sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata.

Pored paradajza, na listi najzdravijeg voća su i:
Limun

Bogat vitaminom C, pomaže u smanjenju rizika od određenih vrsta raka i srčanih oboljenja. Ali važno je ne preterati jer kiselost limuna može oštetiti zubnu gleđ i izazvati loše varenje.

Narandža

Takođe bogata vitaminom C, sadrži i male količine vitamina B6, kalijuma i kalcijuma i važna je za zdravlje mozga, srca, nerava i kostiju.

Jagode

Pored vitamina C, sadrže antocijanine, antioksidante koji igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i sprečavanju razvoja Alchajmerove bolesti.

Limeta

Bogata vitaminom C i može se koristiti u kuvanju, pečenju ili kao ukras. Važno je ne preterati zbog visoke kiselosti voća.

Grejpfrut

Sadrži vitamin C, vitamin A i folnu kiselinu i pomaže u kontroli šećera u krvi, holesterola i zdravlja probave.

Ove grickalice tope salo sa stomaka

Preuzmite android aplikaciju.