Почетна > Свет
Свет

Небензја: Рат се завршава остварењем циљева Москве преговорима или војним путем

Рат у Украјини може бити завршен тек када циљеви Москве буду постигнути преговорима или војним путем, изавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, преноси ТАС С.
Фото: Wikimedia Commons/Совет Федерации

„Могућност за окончање специјалне војне операције у Украјини појавиц́е се тек када Кијев престане да представља претњу Русији и да дискриминише Украјинце који говоре руски. Ако се овај резултат може постиц́и преговорима, спремни смо за такав сценарио. У супротном, наши задаци биће остварени војним средствима“, рекао је Небензја у петак на седници Савета безбедности УН о Украјини.

Он је нагласио да „до сада ни кијевски режим ни његови западни спонзори нису извукли праве закључке из украјинске катастрофе“.

Руски дипломата је навео да је „све могло да се заврши другачије за Украјину, да је Кијев применио споразуме из Минска који су потврђени резолуцијом Савета безбедности УН“.

„Међутим, то никада није био план ни за украјинског председника Володимира Зеленског, његове претходнике, а ни за Француску и Немачку као гаранте Минска, по сазнањима од канцеларке Меркел и председника Оланда“, казао је Небензја.

Он је казао да је, према сазнањима Москве, процес из Минска служио само као „димна завеса иза које је запад тајно наоружавао Украјину да би је окренули против Русије“, наводи ТАС С.

Раније је први заменик представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански најавио је да ће 17. јануара бити одржан још један састанак Савета безбедности УН-а посвећен Украјини, који је затражила руска влада.

Zelenski: Teška bitka za Donbas se nastavlja

Преузмите андроид апликацију.