Почетна > Србија
Србија

Не зависимо више од увоза, и даље ћемо имати најјефтинију струју у Европи

Директор ЕПС-а Мирослав Томашевић изјавио је данас да ће, након што колубарски рудници од уторка испоручују мање угља због клизишта, у току дана бити апсолутно нормализована производња угља и остварени планови за јануар.
Фото: Unsplash/Fré Sonneveld

Томашевић је за РТС рекао да Србија сада има најјефтинију електричну енергију у Европи и истакао да сматра да ће се тај тренд задржати.

„Било је једно поскупљење које се сад реализује од 1. јануара, најављена су нова, да ли ће се остварити то не зависи искључиво од ЕПС-а. ЕПС-у су потребне инвестиције, али он има и своје унутрашње ресурсе, ЕПС је тај који подноси захтев за повећање цене електричне енергије, а коначну одлуку доноси држава“, рекао је Томашевић.

Додао је да је, што се тиче привреде, односно индустрије, председник дао задатак, то је развој и инвестиције и то ЕПС мора да испрати.

„Једна избалансирана цена која би била подстицај за стране инвеститоре је свакако један од приоритета и о томе ће се пажљиво доносити одлуке“, навео је Томашевић.

Према његовим речима, производња је жива ствар и она ће бити нормализована. „Синоћ је кренуо роторни багер 1201 у рад, тако да ће у току дана бити апсолутно нормализована проузводња угља и са поља Е и биће остварени планови за јануар, а то је производња са колубарских копова која износи 63.000 тона“, навео је Томашевић.

На питање зашто се разликују подаци Колубарских рудника, који тврде да су залихе угља 5,4 одсто изнад плана, и министарке енергетике Дубравке Ђедовић, која је упозорила да је на депонијама 30 посто мање угља него прошлог месеца, Томашевић је одговорио да изгледа да је дошло до забуне у подацима и да се депоније налазе на термоелектранама.

„Ту су кључни блокови ТЕНТ А и ТЕНТ Б и ту на залихама имамо близу милион тона угља, а пројектована вредност је 950.000. Укупно на депонијама свим то је негде на нивоу милион и 470 хиљада. Када прочамо о 30 одсто мањем, то се односило на производњу. Не знам зашто је поменуто 30 одсто, производња се у рудницима одвија спрам планова. Осим колубарских рудника имамо и рудник Дрмно. Производња угља у Србији је на нивоу 90 до 95 хиљада“, нагласио је Томашевић.

Навео је да се производња ЕПС састоји од производње у термосектору који је 70 одсто и хидросектору који износи 30 одсто.

Указао је да постоје делови године када ми и ниједна држава не може да задовољи потребе из своје производње и да се то дешава и ове зиме.

„Када бисмо поредили ову и прошлу зиму, ми занемарљиво мало увозимо струје. За јучерашњи дан 117 гигават сати (ГВХ) је била потрошња у Србији. Увезли смо плански за месец јануар, то радимо унапред, за јучерашњи дан смо купили 3,7 ГВХ, а извезли 8,8, дакле 5 ГВХ смо више извезли струје. Ми смо на нивоу 122 до 125 производње што задовољава конзум у зимском периоду, ми не зависимо више од увоза струје“, нагласио је Томашевић.

Према његовим речима, приоритет за ЕПС су инвестиције и то у зелене капацитете. Предузеће са државом развија пројекат градње ХЕ Бистрица, већ се гади ветропарк у Костолцу, а најављено је и више соларних електрана.

На питање када се може очекивати неки од тих капацитета на мрежи, Томашевић наводи да ће на мрежи најпре бити блок Костолац Б3 и да очекује производњу у четвртом кварталу.

„То је блок од 350 мегавата и изграђен је по најмодернијим стандардима. Када причамо о производњи из угља, ЕПС поштује све норме у емисији штетних гасова, као и све остале прописане норме“, рекао је Томашевић.

Указао је да се не треба сконцентрисати на угаљ као негативну компоненту.

Навео је да, што се тиче зелене енергије, ЕПС производи 30 одсто из хидрокапацитета, а да ће први ветропарк у власништву ЕПС-а бити пуштен у рад следеће године.

Томашевић је указао да ниједна реформа није лака и подсетио да је 2014. године била ангажована Бостон консалтинг група која се бавила развојем ЕПС-а.

„Сада је ангажована компанија из Норвешке, то су стручни људи који раде са нама и очекујемо резултат њиховог рада и сагледавања ствари“, рекао је Томашевић.

Истакао је да је ЕПС спреман да поступи по свему за шта Влада донесе одлуку.

Према мишљењу Томашевића, ЕПС има стручних људи и само их треба поставити на праве позиције да се покаже шта ЕПС може, а може много.

„Постигли смо добар резултат на кратак период“, сматра Томашевић.

Dodik: Jasenovac je zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda

Преузмите андроид апликацију.