Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Не очајавајте ако рецепт захтева прашак за пециво, а немате га код куће: Ево чиме га можете заменити

Ако сте почели да припремате јело у чијем је рецепту прашак за пециво, а испоставило се да га немате код куће можете га припремити и сами.
Фото: Pexels/Kaboompics.com
Сода бикарбона и јогурт

Помешајте пола кашичице соде бикарбоне и пола кашичице јогурта. Културе у јогурту реагују са содом бикарбоном и стварају гас неопходан за нарастање теста. Ову замену користите само у рецептима у којима се налазе само суви састојци. Уколико је потребно, повећајте количину сувих састојака како вам тесто не би било превише течно.

Сода бикарбона и сок лимуна

Помешајте једнаку количину лимуновог сока и соде бикарбоне. Киселина из лимуновог сока реагује са содом бикарбоном, стварајући исти ефекат као прашак за пециво. Ипак, водите рачуна о количини лимуна јер има јак укус који може да се осети у јелу.

Сода бикарбона и меласа

Помешајте 1/3 шоље меласе и 1/4 кашичице соде бикарбоне. С обзиром да је специфичног укуса, ова замена је идеална за специјалитете јачег укуса, као што су пецива с разним зачинима.

Izbacite ove navike iz života i izbegnite trovanje hranom!

Преузмите андроид апликацију.