Održavanje zdrave ishrane tokom trudnoće važno je i za dobrobit majke i za razvoj deteta.
Dok se brojne hranjive namirnice preporučuju tokom drugog stanja, postoje i one koje se ne preporučuju za redovno konzumiranje. Najbolje bi bilo izbegavati ih ili konzumirtai što manje.
Sirova jaja
Konzumiranje sirovih jaja može da uzrokuje simptome poput temperature, mučnine, povraćanja i dijareje. Kod trudnica, infekcija salmonelom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, stoga se preporučuje izbegavanje hrane u kojoj se nalaze nedovoljno obrađena jaja, poput domaćeg majoneza ili sirovog testa.
Nedovoljno kuvana ili sirova riba
Sirova riba i morski plodovi mogu biti rizični za trudnice. Konzumacija nedovoljno kuvane ili sirove ribe tokom trudnoće može dovesti do infekcija koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije za majku i bebu. Preporučljivo je izbegavati sirovu ribu i odlučiti se za kuvanu ribu kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Neoprano ili neoljušteno voće i povrće može sadržavati bakterije, parazite ili tlo, kao rezultat toga što je u prodavnici puno ljudi rukama diralo namirnice. Rešenje ovog problema je temeljno pranje voća i povrća pre konzumacije.
Riba koja sadrži visok udeo žive
Hrana bogata živom može biti vrlo štetna tokom trudnoće. Određene vrste riba sadrže visoke razine žive, što predstavlja rizik za majku i dijete. Ribe kao što su sabljarka, skuše, morski pas i određene vrste tune trebalo bi izbjegavati tokom trudnoće.
Nedovoljno kuhano ili sirovo meso
Slično kao i sirova riba, trudnice bi zbog rizika od štetnih bakterija i parazita trebalo da smanje konzumaciju nedovoljno kuvanog ili sirovog mesa. Bakterije iz nedovoljno obrađenog mesa mogu da budu štetne za majku i dete, zato bi trudnice trebalo da se pobrinu da meso bude temeljno kuvano kako ne bi postojao rizik od bolesti.
Recept francuskog travara star 100 godina: Maska od ječma podmlađuje bar deceniju
Preuzmite android aplikaciju.