(Пре)зреле банане су прилично честа појава у већини домаћинстава.

Иако нису баш лепи за јело саме по себи јер знатно мењају текстуру и укус, свакако их не треба бацати јер од њих можете направити укусне десерте – а да то није банана хлеб!
Палачинке
Састојци:
- 120 г универзалног брашна
- 1 кашика прашка за пециво
- ½ кашичице цимета
- ¼ кашичице соли
- 1 и по велика зрела банана
- 1 велико јаје
- 175 мл млека
Припрема:
У посуди средње величине помешајте брашно, прашак за пециво, цимет и со. У другој, већој посуди, умутите банану и јаје док се не сједине. Умешајте млеко, а затим додајте суве састојке. Тесто ће бити мало грудвасто.
Загрејте велики тигањ са нелепљивим дном на средњој ватри и додајте врло мало уља.
Користећи мерну шољу, сипајте 3-4 круга теста у калуп. Пеците док палачинке не нарасту на врху и не порумене на дну, 2-3 минута, затим их окрените и пеците са друге стране док не нарасту и не скувају се, још неколико минута. Служити по жељи са чоколадним намазом, џемом, јаворовим сирупом…
Мафини са бананом и чоколадним мрвицама
Састојци:
- 190 г универзалног брашна
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 1/2 кашичице соли
- 1 кашичица цимета
- 1/4 кашичице млевеног мушкатног орашчића
- око 4 средње или 3 велике зреле банане
- 85 г несланог отопљеног путера
- 135 г шећера
- 1 велико јаје, собне температуре
- 1 кашичица чистог екстракта ваниле
- 2 кашике (30 мл) млека
- сецкани ораси, пекани или чоколадни комадићи, по жељи
Припрема:
Загрејте рерну на 220°C и припремите калуп за 12 мафина тако што ћете га обложити папирним корпицама или подмазати са мало уља. Помешајте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону, со, цимет и мушкатни орашчић у средњој посуди и оставите са стране. У великој посуди или посуди миксера, изгњечите банане. На средњој брзини, умутите или умутите отопљени путер, смеђи шећер, јаје, екстракт ваниле и млеко.
Сипајте суве састојке у влажне састојке, па мутите док се не сједине. Ако додајете орашасте плодове или чоколадне мрвице, додајте и њих. Тесто ће бити густо! Кашиком сипајте тесто у калупе и напуните их до врха.
Пеците 5 минута, затим, држећи мафине у рерни, смањите температуру рерне на 180°C. Пеците додатних 16-18 минута или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста.
Оставите мафине да се хладе 5 минута у калупу, а затим их пребаците на решетку за хлађење.
Сладолед од банане
Састојци:
- 2 зреле ољуштене банане, исечене на комаде и замрзнуте
- 2-4 кашике млека
- 1 кашичица екстракта ваниле
Припрема:
Ставите замрзнуте банане у процесор хране и измиксујте их, додајући екстракт ваниле и само неколико кашика млека да бисте бананином „сладоледу“ дали меку текстуру за сервирање.
Служи се у корнету, у чаши за парфе са воћем или као сладолед колач са чоколадним сирупом.
Преузмите андроид апликацију.