Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

НБС: Веће каматне стопе за становништво у другом кварталу

Становништво се у другом овогодишњем тромесечју задуживало по нешто вишим каматним стопама него у првом, али се ценовни услови задуживања и даље могу оценити као повољни, наводи се у извештају Народне банке Србије (НБС) о трендовима у кредитној активности у другом кварталу.
Фото: WikimediaCommons/Djordje Stakić

Просечна пондерисана каматна стопа на новоодобрене динарске кредите становништву је износила 9,1 одсто, што је за 0,6 процентних поена више него у првом кварталу.

Повећане су каматне стопе на све врсте динарских кредита, при чему је каматна стопа на најзаступљеније, готовинске кредите повећана за 0,6 процентних поена и износила 9,6 одсто.

За по 0,5 процентних поена су повећане каматне стопе на остале некатегорисане и стамбене кредите а за 0,4 на потрошачке кредите.

Према резултатима јулске анкете о кредитној активности Народне банке Србије, банке су након годину дана ублажавања, у другом тромесечју благо пооштриле кредитне стандарде за становништво.

Пооштравање се највише односило на динарске готовинске, затим на кредите за рефинансирање, као и стамбене кредите с девизном клаузулом.

Кредитни стандарди су пооштрени највише под утицајем повећаних трошкова финансирања, неизвесности око опште економске ситуације и мање спремности за преузимање ризика, као и очекиваног раста проблематичних потраживања.

С друге стране, како се наводи у извештају, конкуренција у банкарском сектору и ситуација на тржишту некретнина деловале су у супротном смеру.

Банке очекују да ће стандарди пооштравати и у трећем тромесечју, чему ће доприносити исти фактори као и у другом, као и конкуренција у банкарском сектору.

Када је реч о тражњи грађана за кредитима у другом кварталу, она је наставила да расте и била је усмерена ка динарским потрошачким и готовинским кредитима и кредитима за рефинансирање, као и евроиндексираним стамбеним кредитима, наводе из НБС.

Банке очекују пад тражње у трећем тромесечју, пре свега за стамбеним и динарским готовинским кредитима, због мање куповине непокретности и трајних потрошних добара.

Такође и због очекивања да ће грађани користити део претходно акумулираних средстава на штедним рачунима за текућу потрошњу и инвестиције.

Zaustavljen Severni tok 1, Simens sumnja u razlog za prekid

Преузмите андроид апликацију.