Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: Нето имовина добровољних пензијских фондова лане порасла за 11,5 одсто

Нето имовина добровољних пензијских фондова у Србији на крају четвртог тромесечја прошле године износила је 53,8 милијарди динара, што је за 11,5 одсто више него на крају 2022. године, а за 2,7 одсто више него у претходном тромесечју, наводи се у извештају Народне банке Србије (НБС) о сектору добровољних пензијских фондова.
Фото: Wikimedia Commons/Fred Romero

Нето уплате доприноса лане су износиле 4,3 милијарде динара, годину дана раније биле су 3,7 милијарди, док је члановима фондова исплаћено 2,7 милијарди динара у односу на 3,5 милијарди у 2022. години.

Принос, односно добит од улагања коју су остварили фондови у току 2023. године износила је 3,9 милијарди динара.

Ово, према оцени НБС, показује да је и поред економских и геополитичких промена у 2023. години очувана стабилност и профитабилност сектора добровољних пензијских фондова.

Када је реч о структури улагања имовине фондова, она се није значајније променила у односу на претходни период, па су највећи удео имале државне обвезнице, које су чиниле 70,1 одсто укупне имовине.

Средства на кастоди рачунима и орочени депозити код банака чинили су 17,8 одсто, улагање у акције 10,8 одсто, улагања у инвестиционе јединице отворених инвестиционих фондова 0,9 одсто и потраживања 0,4 одсто имовине фондова.

На крају четвртог тромесечја прошле године у фондове је уплаћивало 220.714 корисника, што је за 2,4 одсто више него на крају 2022. године, а њихово учешће у укупном броју запослених износило је 9,6 одсто.

Износ акумулираних средстава зависи од висине уплата, приноса које остварују фондови, висине накнада и дужине периода акумулације средстава, тако да се с повећањем износа доприноса и периода акумулације средстава, уз приносе које фондови остварују, повећава и износ просечних средстава на индивидуалним рачунима чланова.

Просечан износ акумулираних средстава на рачунима чланова који су до сада најмање једном уплатили допринос износио је 271.000 динара.

На крају четвртог тромесечја 2023. године број корисника који су чланови два или више фондова износио је 44. 807 или 20,3 одсто од укупног броја.

Структура корисника по полу и износу уплаћених средстава није се значајно променила у односу на претходне периоде, па су већину чланова чинили мушкарци, којих је од 57 одсто од укупног броја корисника.

Просечна старост корисника добровољних пензијских фондова износила је око 48 година, а највише је корисника који су старости између 40 и 60 година.

У последњем кварталу прошле године 36,3 одсто уплата доприноса су чиниле индивидуалне уплате, 34,2 одсто уплате послодаваца који својим запосленим уплаћују доприносе у пензијски фонд, док се 29,5 одсто односило на уплате преко пензијских планова.

Из фондова је у овом периоду исплаћено 616, 3 милиона динара, при чему су једнократне исплате чиниле највећи део исплата и износиле 486,9 милиона динара.

Nemci plaćaju najveće bankarske provizije

Преузмите андроид апликацију.