Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Навике због којих изгледате старије

Многи људи узгледају старије него што јесу, а томе су у великој мери допринеле њихове свакодневне активности.
Фото: Pexels/Mart production

Уколико вам се чини да изгледате старије него што јесте, то можете да спречите само ако сте свесни фактора који негативно утичу на изглед коже.

Одређене навике могу на то да утичу, а свој траг остављају прво на лицима људи.

Често конзумирате алкохол

Алкохол има броје негативне утицаје који се готово одмах виде. Због њега кожа постаје дехидрирана, а он узрокује и упале које су узрок црвенила и попуцалих капилара. Због свега тога можете да изгледате старије него што заправо јесте.

Студија из 2019. године, спроведена на више од 2.300 жена, показала је да су жене које су пиле више од осам пића недељно, имале више бора, подручје испод очију било им је отечено и губиле су волумен у централном делу лица.

Не пијете довољно воде

Ако не пијете довољно воде, то може да доведе до дехидратације, што се на лицу може манифестовати сувоћом, ситним борама и подочњацима. Према последњим истраживањима, жене би дневно требало да унесу око 15,5 чаша течности, а мушкарци 11,5. То укључује воду, течност из хране и друга пића.

Конзумирате цигарете

Дим цигарете садржи стотине токсина, а пушење сужава крвне судове и смањује црикулацију кисеоника, а самим тиме и снабдевање коже нутријентима. То све звучи као рецепт за превремено старење, а наука је потврдила да то заиста и јесте тако.

Студија спроведена на 79 парова близанаца показала је да су они који су пушили имали израженије подочњаке, боре око усана и опуштену кожу у пределу образа.

Не користите SPF

Уколико кожу превише излажете сунцу, то може да резултира сувоћом и опекотинама, а то баш не иде у прилог младоликом изгледу. Временом УВ зрачење може да проузрокује трајну штету и промене на кожи. Како бисте то избегли, требало би да свакодневно наносите крему са заштитним фактором.

Једете превише шећера

Колаген и еластин су два једињења у кожи која обезбеђују да она остане чврста и младолика. Шећер то све ремети. Недавна студија показала је да, када људи конзумирају велике количине фруктозе и глукозе, оне се вежу за амино-киселине у колагену и еластину, чиме их оштећују и успоравају природан процес опоравка коже.

Спавате мање од седам сати

Док спавате, бројни системи у телу се опорављају и обнављају. Мањак сна може да се види на лицу, а према једној студији, код жена које су квалитетно спавале, површинска баријера коже брже се опорављала него код оних које нису спавале добро.

Под стресом сте

Хронични стрес временом може да проузокује промене на ћелијском нивоу, тачније, може да промени структуру унутар ћелија које садрже генетске информације. Те структуре зову се теломери, а када се скрате колико могу, они умиру. То је дословно процес старења, а људи са краћим теломерима имају веће ризике од хроничних болести.

Evo zašto imate akne, a niste više tinejdžeri

Преузмите андроид апликацију.