Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто имате акне, а нисте више тинејџери

Веома је уобичајено да и одрасли имају акне. Неколико фактора може изазвати младеж, а стручњаци објашњавају како се јављају код одраслих и како их спречити.
Фото: Pixabay/AlexanderGrey

Акне изазивају упалу на кожи. Наиме, накупљање вишка уља, прљавштине и бактерија може да запуши поре на кожи, што доводи до упале, сматрају стручњаци.

Понекад једноставно чишћење или пилинг лица може очистити зачепљене поре. Међутим, други фактори могу изазвати запаљење у телу, што резултира појавом бубуљица.

Шта узрокује акне код одраслих?

Хормони

Као што хормоналне промене изазивају акне током пубертета, у одраслом добу оне могу изазвати неравнотежу која ствара услове за избијање акни, чак и ако их никада нисте имали, истичу стручњаци. Хормонске промене могу повећати количину себума који се производи у лојним жлездама и штити и хидрира кожу. Међутим, превише себума може довести до масне коже, зачепљења пора, а резултат су акне.

Стрес

Кортизол је хормон који упозорава тело када се осећамо под стресом. Заједно са мозгом контролише расположење, регулише крвни притисак и повећава енергију. Када се осећате под стресом, тело производи више кортизола за борбу против стреса, што онда повећава количину себума, зачепљује поре и ствара акне.

Дијета

Код неких људи исхрана може имати велики утицај на појаву брадавица. Стручњаци су приметили да намирнице са високим гликемијским индексом као што су бели хлеб, крекери и слаткиши могу изазвати акне. Неки људи сматрају да смањење или елиминисање одређене хране као што су пшеница, шкољке, шећер или млечни производи значајно побољшава њихову кожу.

Како спречити акне?

Најбољи начин за превенцију акни код одраслих је свакодневно прање целог лица, а не само места где се бубуљице налазе, саветују стручњаци. Лице се састоји од хиљада пора и немогуће је предвидети које ће се толико зачепити да изазову бубуљице. Због тога стручњаци предлажу смањење стреса и одржавање добро избалансиране исхране како би се спречиле акне.

Koja je razlika između osetljive i preosetljive kože?

Преузмите андроид апликацију.