Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Навике које треба да уведемо пре спавања за бољи сан: Неке ће вас изненадити

Неквалитетан сан постаје све већи проблем данашњице.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Према истраживањима из 2023. године, 60 процената Американаца ноћу спава са телефонима при руци, што би такође могло да се пројектује и на остатак света.

Због тога су здраве навике спавања, правилна хигијена сна и доследност ових навика неопходне.

– По природи смо створења навике – наша тела воле рутину. Ако одржавате здраве и доследне навике пред спавање, ваше тело ће вас наградити добрим сном – каже Кен Звајг, стручњак за поремећаје спавања.

Амер Кан, сертификовани неуролог, специјалиста за спавање и оснивач клинике за спавање објашњава да сан захтева да ум и тело буду у мирном стању што је потпуно супротно активним, будним активностима.

– Да бисмо прешли у ово стање сна, потребно је одређено време да се дозволи успоравање физичке и менталне активности – каже он.

Стручњаци за спавање зато деле савете за најбоље рутине пре спавања које ће нас увести у стање које ће нашем телу омогућити миран сан.

Вечерајте добро пре спавања

Вечерајте најмање два или три сата пре спавања како би ваш систем имао довољно времена да покрене процес варења.

Избегавајте касне вежбе високог интензитета

За многе од нас, вежбање после посла је једина опција, али ако сте у могућности да вежбате пре посла, за време ручка или одмах када дођете кући, ово би могло да буде идеално ако сте у потрази за начинима да побољшате свој сан.

– Вежбајте у раним вечерњим сатима неколико сати пре спавања. Вежбање помаже да се ослободи много менталног и физичког стреса и побољшава метаболизам. Међутим, напорне вежбе треба избегавати пре спавања јер активирају и тело и ум, утичући на почетак спавања.

Подесите аларм

Вероватно сте навикли да навијате аларм за буђење, али да ли сте размишљали о томе да га подесите када је време за спавање? Већина нас има аларм који нам говори да је време да се пробудимо, али наше тело такође жели да буде доследно у погледу спавања.

Не идите раније у кревет ако морате раније да се пробудите

Да, добро сте прочитали. Када очекујемо посебно рано јутро, многи од нас рано одлазе у кревет како би покушали да зграбе мало више сна, али то је заправо контрапродуктивно.

Према речима др Кана, рани одлазак у кревет може довести до честих буђења током ноћи, што погоршава квалитет сна. Уместо тога, једноставно идите у кревет у своје редовно време, што ће резултирати бољим квалитетом сна.

Напишите листу обавеза

Ово може да звучи контрадикторно, јер би та листа могла да буде стресна, али је ово заправо мудра навика.

– Напишите листу обавеза пре спавања. Када то запишете, то вам помаже да будете сигурни да нећете нешто да заборавите и бићете спремнији за следећи дан. Можете лакше да одете у кревет знајући да ће вас листа и даље чекати ујутру, уместо да бринете да ћете можда заборавити важну ставку – каже др Цвајг

Избегавајте екране

Покушајте да избегнете сву електронику најмање један до два сата пре спавања. Ово укључује ТВ, рачунар, таблет и паметни телефон.

– Сви они „емитују плаво светло“ које омета унутрашњи сат вашег тела. Искључивање уређаја пре спавања омогућава вашем телу и уму да се припреме за спавање.

Урадите неколико истезања

– Разтежите се пре него што легнете у кревет. Истезање зглобова је повезано са осећајем ослобађања од стреса и опуштања и промовише бољи сан – саветује др Кан.

Kako da izbacite pesmu iz glave?

Преузмите андроид апликацију.