Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Навике које могу озбиљно да оштете машину за прање веша

Животни век просечне машине за прање веша је око десет година, а ако се правилно сервисира и одржава може се продужити.
Фото: Pixabay/Antonio_Cansino

У сваком случају, да би машина за прање веша што дуже радила свој посао, важно је да и ви одрадите свој део посла, односно да се према њој правилно односите.

Нажалост, сваки наш потез није увек идеалан, а једна навика коју многи имају може скратити животни век машине за прање веша.

Каква су то навике?
Бацање одеће у прање без претходног пражњења џепова

Вероватно сте једном ставили комад одеће са џеповима у машину за прање веша, а да нисте проверили да ли су џепови празни. Први проблем настаје ако у овим џеповима остану новчићи, кључеви и сличне ситнице које могу оштетити машину за прање веша или њен бубањ. С друге стране, остаци жвакаће гуме, марамица и папирног новца могу зачепити одвод машине за прање веша. Зато сваки пут када баците комад одеће у прање, посегните у џепове и решите се свега што би могло да створи проблеме који се лако могу избећи.

Пуни џепови нису једина лоша навика која штети веш машини. Неке друге лоше навике које могу проузроковати штету су:

Прање грудњака са жицама

Жице и куке од грудњака могу оштетити унутрашњост машине за прање веша, као и другу одећу у машини за прање веша. Зато их је најбоље прати у мрежастој врећици.

Коришћење превише детерџента

Више је боље у овом случају не важи. Обавезно се придржавајте препоручених смерница и користите квалитетан детерџент за најбоље могуће резултате.

Преоптерећење машине за прање веша

Иако је идеја о прању свега одједном примамљива, преоптерећење машине за прање веша ће имати негативан ефекат. Одећа се неће добро опрати, а механизам машине за прање веша може бити оштећен.

Остављање мокре одеће у машини за прање веша

Поред чињенице да одећа може да смрди ако је предуго оставите у машини за прање веша, може доћи до проблема са буђи у машини за прање веша, па ћете морати да је промените пре време.

Прескакање упутстава за одржавање

Обавезно прочитајте упутства која сте добили уз машину за прање веша. Тако ћете знати како и када да користите доступне програме прања, колико често чистите машину за прање веша и све друге важне ствари које је произвођач с разлогом навео.

Kada su odslužili svoje? Ovi znakovi ukazuju da treba da kupite nove peškire

Преузмите андроид апликацију.