Vaši bubrezi obavljaju nekoliko važnih funkcija u telu, a neke jednostavne promene načina života mogu poboljšati njihovo zdravlje.
Ne samo da naporno rade na uklanjanju tečnosti i otpada iz preko 200 litara vaše krvi dnevno, već proizvode i hormone koji pomažu u kontroli vašeg krvnog pritiska, održavanju zdravih kostiju, kontrolišu nivoe Ph i proizvode crvena krvna zrnca, prema Nacionalna fondacija za bubrege (NKF). Međutim, uprkos tome što je suštinski organ.
Postoji nekoliko načina na koje možete uništiti zdravlje bubrega, a da toga niste ni svesni.
Previše soli
Smanjivanje unosa soli može imati značajan uticaj na zdravlje bubrega, posebno ako već imate poznat problem sa bubrezima. Prema NKF-u, zdrave odrasle osobe mogu planirati da konzumiraju 2.300 mg natrijuma dnevno, dok bi oni sa oboljenjem bubrega ili visokim krvnim pritiskom trebalo da se ograniče na 1.500 mg dnevno. Problem je u tome što kada jedete previše soli, bubrezi reaguju zadržavanjem vode da bi je razblažili. Ovo je zaštitna mera koja pomaže u balansiranju nivoa hemikalija u krvotoku, koji su neophodni da bi naša srca radila. Vremenom, ovo vrsta stresa na bubrezima može izazvati oštećenje njih i srčanog mišića. Dakle, sledeći put kada sednete za jedete probajte hranu pre nego što je začinite. Ako je potrebno još nešto, samo dodajte prstohvat. Još bolje, izaberite alternativu koja dodaje više ukusa bez dodavanja soli.
Jedenje visoko obrađene hrane
Ljudsko telo i njegov sistem filtracije, uključujući bubrege, nisu dizajnirani da prerađuju ‘brzu hranu’ koju naše društvo danas toliko rado konzumira. Predugo jedenje previše ove hrane efikasno je blokiralo način na koji naša tela tretiraju otpad iz njih. Iako mnogi zdravstveni radnici hvale da jedu „sve umereno“, ovo može biti pogrešan koncept – posebno kada je u pitanju brza hrana.
Jedenje previše crvenog mesa
Postoji mnogo dokaza koji ukazuju na to da životinjski proteini opterećuju bubrege dok rade na uklanjanju otpada iz krvotoka. Crveno meso je na vrhu te liste. Česta konzumacija crvenog mesa povezana je sa povećanim rizikom od nastanka kamena u bubregu. Iako nesumnjivo bolan, kamen u bubregu nije najgori mogući ishod povezan sa dijetama bogatim crvenim mesom. Unos crvenog mesa „snažno povezan“ sa rizikom od završnog stadijuma bubrežne bolesti (ESRD) na način koji zavisi od doze. U međuvremenu, živina, riba, jaja i mlečni proizvodi nisu bili u korelaciji sa povećanim rizikom od ESRD. I autori studije i Ramin preporučuju zamenu crvenog mesa proteinima biljnog porekla kad god je to moguće. Orašasti plodovi i semenke, integralne žitarice, pasulj i mahunarke i povrće bogato proteinima kao što su grašak i brokoli smatraju se opcijama za zdravlje bubrega.
Pijenje dijetalnih bezalkoholnih pića
Veštački zaslađivači mogu biti bezbedni za zdrave odrasle osobe da ih konzumiraju umereno. Međutim, neka istraživanja o dugoročnoj, svakodnevnoj upotrebi veštačkih zaslađivača sugerišu vezu sa većim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i smrti uopšte. Jedna studija sugeriše da dijetalna gazirana pića napravljena sa veštačkim zaslađivačima takođe mogu da naškode zdravlju bubrega. Pre nekoliko godina, u 11-godišnjoj studiji Harvardske medicinske škole na više od 3.000 žena objavljeno je da je dijetalna pića su povezana sa dvostrukim povećanjem opadanja zdravlja bubrega. Ovo je navelo istraživače da zaključe da su negativni efekti na bubrege povezani sa veštačkim zaslađivačima koji se nalaze u ovim pićima. Držite se vode. Voda nema kalorija i mnogo je bolji za skoro svaki sistem organa u vašem telu, uključujući i bubrege.
Da li „pravilo 37%“ može da nam pomogne da pronađemo partnera svojih snova?
Preuzmite android aplikaciju.