Почетна > Бизнис
Бизнис

Научници направили биолошки сензор који препознаје мирисе

Истраживачи са Универзитета у Тел Авиву у Израелу направили су биолошки сензор који омогућава машинама да детектују и препознају мирисе.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Научно откриће инспирисано је процесом које омогућава скакавцима да ухвате и тумаче мирисе преко својих антена, преноси Скај њуз.

Антене пустињског скакавца биле су повезане са електронским системом који, користећи машинско учење, открива и мери мирисе са нивоом осетљивости који се обично налази само код животиња и инсеката.

„Технологије које је направио човек још увек не могу да се такмиче са милионима година еволуције, а једна област у којој посебно заостајемо за животињским светом је перцепција мириса“, рекли су истраживачи.

Додају да се изуми попут овога могу наћи на аеродрому, где пролазимо кроз магнетометар који кошта милионе долара и може да открије да ли носимо металне уређаје.

„Али када желе да провере да ли путник шверцује дрогу, доводе пса да га нањуши. У суштини има за циљ да реплицира како наши чулни органи попут носа и ушију могу ухватити различите сигнале“, кажу истраживачи.

Како објашњавају, када се то догоди, они се преводе у електричне сигнале које мозак декодира омогућавајући нам да тачно препознамо који су различити мириси и звукови.

Најизазовнији део експеримента за тим из Тел Авива било је повезивање биолошког сензора, у овом случају антена скакаваца, са електронским системом који може да декодира сигнале.

„Повезали смо биолошки сензор и пустили га да осети различите мирисе док смо мерили електричну активност коју је сваки мирис индуковао“, објаснио је професор Јоси Јовел, са универзитетске школе зоологије.

Додаје да је систем омогућио да откријемо сваки мирис на нивоу примарног сензорног органа инсекта.

„Онда, у другом кораку, користили смо машинско учење да креирамо ‘библиотеку’ мириса. Међу мирисима које је сензор могао да карактерише били су лимун, марципан и врсте шкотског вискија“, рекао је Јовел.

Јовел додаје да се научници надају да би такве машина једног дана могла бити постављена на аеродромима и другим местима, како би помажући у идентификацији експлозива, дрога и болести.

Налази су објављени у часопису Биосензор анд Биоелетроникс.

Hemofarm dobio priznanje „Najbolji poslodavac” za 2023. u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Преузмите андроид апликацију.