Почетна > Србија
Србија

Наставак снажне дипломатске активности Србије у УН

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је током трећег дана боравка на 77. заседању Генералне скупштине УН имао сусрете са 18 министара иностраних послова, а у наредна два дана имаће још састанака и потписати више међудржавних споразума.
Фото: Танјуг/Бранко Лазић

На билатералним састанцима са министрима Украјине, Казахстана, Естоније, Андоре, Сингапура, Бахреина, Мађарске, Барбадоса, Лихтенштајна и Египта Селаковић је износио конкретне предлоге за унапређење политичких и економских веза, јачање уговорне базе сарадње и размену делегација.

Једна од кључних тема разговора је, као и протеклих дана, била борба Србије за заштиту кључних државних и националних интереса када је реч о Косову и Метохији, саопштено је из Министарства спољних послова.

У складу са порукама које је председник Србије Александар Вучић упутио светским лидерима у оквиру генералне дебате у УН, шеф српске дипломатије је саговорницима указао на принципијелне позиције наше земље, засноване на Повељи УН и поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава – темељном принципу међународног права.

Осим тога, Селаковић је обавио и велики број краћих разговора са шефовима дипломатија које је срео у УН, а у Сталној мисији Србије угостио је америчког конгресмена Ерика Сволвела и директора Светског економског форума Мирека Душека.

Селаковић је, пише у саопштењу, имао прилику и да у седишту УН говори и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља и понови посвећеност Србије вредностима тог покрета и изградњи пријатељства са његовим чланицама.

Како се додаје, у наредна два дана шеф српске дипломатије имаће велики број састанака са министрима спољних послова из свих делова света и потписати више међудржавних споразума.

Vučić: Ugrožene osnovne potrebe, solidarnost još više potrebna

Преузмите андроид апликацију.