Почетна > Србија
Србија

Наша највећа добротворка – Марија Трандафил

Марија Трандафил је једна од највећих добротвора на тлу Србије, а њен родни град је није заборавио и у спомен на њу дао назив једном од централних градских тргова.
Фото: WikimediaCommons/Ljubiša Milutinović

Рођена је 25. децебра 1816. године у Српској Атини, отац јој је био знаменити трговац Ћира Поповић који је вукао корене Грчког порекла. На углу Грчкошколске и Пашићеве се налази кућа из које потиче Марија Поповић, а позната је још под називом ”Кућа код иконе”, јер су на њој осликане иконе светог апостола Павла и Петра.
Породична трагедија је оставља као једину наследницу, примарно се усмерила на добротворни рад. Удала се за грчког трговца Јована Трандафила који је након склопљеног брака са Маријом као странац добио право да се досели у Нови Сад, и постане слободни грађанин вароши. Свој капитал успешно је повећавао, а сву своју имовину је касније заједно са супругом оставио Српској православној цркви и ”Матици српској’.

Фото: Градске инфо
Хуманитарним радом бавила се и у време српско-турског рата 1886-1887 године прикупљајући помоћ за рањенике. Њена највећа заслуга је свакако завод за издржавање сиромашне и сироте деце у чијој згради се данас налази ”Матица српска”, поред тога основала је и неколико задужбина.

Зграда Матице српске изграђена је 1912. новцем Марије Трандафил, по пројекту Момчила Тапавице, а усељена је 1928. У згради се данас налази седиште Матице српске, Библиотека, и одељења за: књижевност и језик, природне науке, друштвене науке, ликовне уметности, сценске уметности и музику, Лексикографско одељење и Рукописно одељење Матице српске.

Након њене смрти по њеној жели оформљен је фонд за школовање сиромашних ђака гимназије. Обезбедила је фондове за Николајевску и Успенску цркву. Велики крст у Саборној цркви направљен је по Маријином налогу. Давала је и мираз сиромашним девојкама, а велике суме новца поклонила је и болницама у Сомбору, Новом Саду и Осијеку.

Маријин супруг је подигао чувену Николајевску цркву, у којој су обоје сахрањени са својом децом Костом и Софијом која се налази у непосредној близини трга који носи њено име.

Beogradska filharmonija 20. januara izvodi Malera u Kolarcu

Преузмите андроид апликацију.