Iako se ovčije ili kozje mleko koristi za tradicionalni feta sir, kravlje mleko se može koristiti i za domaće verzije ovog sira.
Odlična stvar kod ovog sira je što nećete morati da čekate danima da biste ga probali.
Za ovaj recept će vam trebati:
- 1,5 litara masnijeg mleka
- dve kašike vode
- dve kašike limunovog soka
- jedna ravna kašika soli
- jedna kašičica pavlake
Sipajte mleko u veliki lonac i stavite da provri na srednjoj temperaturi.
U mleko stavite pavlaku i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Kada mleko počne da se siri, dodajte dve kašike limunovog soka.
Kuvajte dva minuta, pa smesu prebacite u cediljku.
Nakon što sir ocedite u cediljku, umotajte sir u gazu i stavite težak predmet uz pomoć kojeg ćete ocediti višak tečnosti. Ostavite da tako stoji oko 60 minuta.
Zatim isecite sir i stavite ga u takozvani rasol, mešavinu vode i soli.
Ostavite pola sata da upije nešto tečnosti i dobro ohladite.
Držite ga u ovoj mešavini vode i soli dok je ne upotrebite.
Preuzmite android aplikaciju.