Početna > Život i stil
Život i stil

Napravite sami feta sir od kravljeg mleka

Iako se ovčije ili kozje mleko koristi za tradicionalni feta sir, kravlje mleko se može koristiti i za domaće verzije ovog sira.
Foto: Pixabay/PDPhotos

Odlična stvar kod ovog sira je što nećete morati da čekate danima da biste ga probali.

Za ovaj recept će vam trebati:

  • 1,5 litara masnijeg mleka
  • dve kašike vode
  • dve kašike limunovog soka
  • jedna ravna kašika soli
  • jedna kašičica pavlake 

Sipajte mleko u veliki lonac i stavite da provri na srednjoj temperaturi.

U mleko stavite pavlaku i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Kada mleko počne da se siri, dodajte dve kašike limunovog soka.

Kuvajte dva minuta, pa smesu prebacite u cediljku.

Nakon što sir ocedite u cediljku, umotajte sir u gazu i stavite težak predmet uz pomoć kojeg ćete ocediti višak tečnosti. Ostavite da tako stoji oko 60 minuta.

Zatim isecite sir i stavite ga u takozvani rasol, mešavinu vode i soli.

Ostavite pola sata da upije nešto tečnosti i dobro ohladite.

Držite ga u ovoj mešavini vode i soli dok je ne upotrebite.

Koliko puta dnevno treba prati zube?

Preuzmite android aplikaciju.