Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Направите најздравији напитак од дуња: Идеалан је за плућа, а садржи више витамина Ц од лимуна

Једна од најздравијих воћки.
Фото: Pexels/Enes Faruk Yarar

Дуња садржи обиље витамина, а у народној медицини се користи већ деценијама. Пре свега се користи за ублажавање кашља и умиривање стомачних тегоба.

Захваљујући танину и слузи, дуње повољно делују на рад црева и спречавају инфективне болести. Пектин утиче на кардиоваскуларни систем, помаже у снижавању крвног притиска и пружа заштиту од радиоактивног зрачења.

Здрав је и сам плод, али и семе и листови

Дуња се може јести свежа, али не прија свима јер је опора, па се саветује да се од ње али се праве сокови, компоти и сирупи, који су једнако делотворни у уклањању многих здравствених тегоба.

Плод дуње обилује бројним витаминима и минералима. Садржи витамин Ц у великим количинама, чак више него што се може наћи у лимуну, затим витамине Б1, Б2, ниацин, каротен, калцијум, магнезијум, калијум, бакар, натријум, цинк, гвожђе, манган, хлор и сумпор. Поред тога, садржи и протеине, дијетална влакна и угљене хидрате.

Чај од дуње

Најделотворнији део дуње су семенке од којих се прави чај, јер када одстоје у води, семеке испуштају слуз која решава проблеме са кашљем и чисти дисајни систем. Поред тога, садрже и велике количине амигдалина, односно витамина Б17, а богате су и мастима, танином, пектином, шећерима, емулзином и протидом.

За прирпему чаја од дуње потребно је да семенке дуње прелијете кључалом водом, оставите неколио минута да одстоје и након тога попијете чај.

Сок од дуње

Сок од дуње помаже код кашља, астме и дијареје, док се печена или кувана дуња препоручује анемичним особама, али и за лечење упала желудачне и цревне слузокоже. Такође, може и да помогне код обилних менструација.

Да бисте припремили сок од овог воћа, за почетак оперите и ситно нарендате килограм дуња, па их потом процедите кроз газу. Сок попијте одмах јер брзо оксидира, и најбоље је да га пијете пре јела.

Преузмите андроид апликацију.