Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Направите излет од Новог Сада до Вршца – града ветрова, вина и љубави

Вршац је град ветрова, вина, добре хране и љубави. Чувени вршачки писац Јован Стерија Поповић је за овај град говорио да је „лепа варош“ што је изузетно кратко речено, али са друге стране довољно да вас заинтересује да га посетите и да се заљубите на први поглед.
Фото: Wikimedia Commons/Ванилица
Налази се у јужном делу Баната и заиста пружа богату понуду за посетиоце: од винограда, домаћих сорти вина, гастрономске понуде, историје односно локалитета које можете да посетите.

Пут до Вршца

Од Новог Сада до Вршца има приближно 150 километара, односно потребно вам је 2 сата и 5 минута вожње аутомобилом. Путем Зрењанина, преко Сечња, Пландишта и Алибунара стижете у јужни део Баната, односно у град Вршац.

Фото: Wikimedia Commons/Ant83

Не идете преко ауто-пута па самим тим немате трошкове путарине.

За оне који немају могућност одласка возилом, постоји директна аутобусна линија од Новог Сада до Вршца, пут траје у просеку 2 сата и 40 минута и карта у једну смеру кошта око 1600 динара.


Вршац – град богате историје, културе и доброг вина

Вршац је познат по томе што се налази у подножју Вршачких планина које се уздижу усред Панонске равнице и чији највиши врх, Гудурички врх (641 метар), представља највишу тачку на територији Аутономне покрајине Војводине. Због свог географског положаја, климе и услова који га окружују, овај крај је познат по виноградима који се простиру дуж Вршачког брега и окружују читав Вршац.

Уз простране винограде и чувену кошаву која непрестано дува и чује се као да неко свира, можемо закључити, колоквијално речено да је Вршац ушушкан у грожђу и да се непрестано чује „музика“.

На врху Вршачког брега, налази се Вршачка кула, најпознатији историјски локалитет у овог граду, који датира још из средине 15. века и по историјским изворима верује се да је сазидана у време Ђурађа Бранковића који је налогодавац градње ове тврђаве након пада Смедерева.

Фото: Wikimedia Commons/CrniBombarder!!!

Кула није била обновљена, нити доступна за посетиоце, али од 2015. године бива препозната као велика историјска културна баштина, те се првобитно реновира централни део куле.

Остатак бедема и завршетак обнове ове средњовековне тврђаве планиран је у следећем периоду.

Данас у тој централној кули, на неколико спратова, постоји изложба Mузеја града Вршца која не један велелепан начин приказује историјат и приче о овом граду.  На изложби се налази и поставка старих предмета, оруђа као и један део намењен најмлађима, а то су бајке – легенде о граду које су оликане дуж зидова.

Цена улаза у овај музеј је 250 динара по особи, за децу је улаз бесплатан.


У центру Вршца, на великом градском тргу, налази се главна улица, широка, велелепна, која плени архитектуром и стилом. Ушушкане винарије, традиционални ресторани, уз већ поменуту „музику“ – кошаву, подсећају на бајковита места. Док обилазите центар можете обићи градски музеј – Конкордија, градску кућу – Магистрат, двор Епархије Банатске, катедралу у Вршцу – Цркву Светог Герхарда.

Фото: Wikimedia Commons/Sara Tanasković

Најпознатији манастир у овом делу Баната је свакако манастир Месић у истоименом селу, 10 километара од самог града, односно око 15 минута вожње.

Манастир има две приче о свом оснивању. Прва датира са почетка 11. века и по предању саграђен је још давне 1033. године од стране ученика Светог Кирила и Методија.

Друго предање казује да је манастир са почетка 13. века и да га је по дозволи српских царева основао свештеномонах Арсеније који је дошао из Свете Горе, из манастира Хиландар, кад га је Свети Сава поставио за игумана овог манастира у Месићу.

До средине 20. века ово је био мушки манастир, од тада постаје женски и посвећен је рођењу Светог Јована Крститеља.

Невероватна природа која га окружује, изузетно уређен манастирски комплекс који се налази на речици Месић, неће вас оставити равнодушним.

Фото: Wikimedia Commons/Sara Tanasković

Вршац је богат гастрономском понудом, има изузетне ресторане и винарије у којима можете уживати у етно амбијенту, преукусној храни и врхунским винима са овог поднебља.
Фото: Unsplash/Filip Lukic

Свакако, неки од ресторана који се препоручују су Динар, Салаш 9, Раб и Хелвеција.

Уз горе наведено одушевиће вас и тамбураши који су присутни у скоро свако доба дана.

Свакако ако сте у Вршцу и околини, обавезно посетите и остале знаменитости попут села Шушара у срцу Делиблатске пешчаре, као и саму пешчару.

И на крају, пут у Вршац је одлично решење, ако желите да искористе последње топле дане ове године, али и да сазнате нешто ново и упознате се са богатом историјом Србије.

За овај симпатичан излет у срце Баната не треба вам ничега превише, сем добре воље!

Automobilom na izlet u Budimpeštu – gorivo, putarine, parking i svi detalji koje morate znati

Преузмите андроид апликацију.