Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Аутомобилом на излет у Будимпешту – гориво, путарине, паркинг и сви детаљи које морате знати

Будимпешта, један од најлепших европских градова, Новосађанима је веома близу. Иако није компликовано доћи до престонице Мађарске, постоје бројне корисне информације које би требало да знате приликом одласка „у комшилук“.
Фото: Unsplash/Ervin Lukacs

Уколико из Новог Сада крећете на свој пут, то ћете учинити укључењем на ауто-пут Е-75. Иако постоје друге руте, најбржа, најбезбеднија и најједноставнија је управо овим ауто-путем који ће вас одвести право у Будимпешту.

Гугл мапе можете користити и без интернета, уколико пре тога преузмете део мапе који вам је потребан за пут. Детаљно упутство Гугла како да то учините можете прочитати на овом линку.

Путовање је дуго 300 километара и трајаће мало више од 3 часа.
Фото: PrtSc/Google Maps

Наравно, то је уколико услови буду идеални. Ипак, често нису, па рачунајте да су могућа задржавања на Хоргошу или радови на ауто-путу. Колико се чека на граници увек можете проверити на овом линку, где можете видети какво је тренутно стање на прелазу у Мађарску.

Такође, стајање рачунајте и на наплатној рампи код Суботице, где ћете предати папирић који сте добили одмах по изласку из Новог Сада и морати да платите 460 динара. Исту цирфу плаћате и у повратку.

Фото: Wikimedai Commons/НИКОЛАВ

Уколико су се цене путарине промениле, то можете проверити на овом линку, званичном сајту ЈП „Путеви Србије“. Довољно је да за улазну наплатну станицу ставите Нови Сад, за излазну Суботицу, а цена ће вам бити приказана у зависности од категорије возила.

Не заборавите, просечна брзина се мери, а ограничење на ауто-путу у Србији је 130 километара на час.

Колико ће вам горива требати?

Уколико планирате до Будимпеште и назад, а ваш ауто троши око 8 литара на 100 километара, у зависности да ли сипате бензин или дизел до престонице Мађарске и назад рачунајте трошак од око 10.000 динара.

Фото: Pixabay/David ROUMANET

Ипак, пре пута није лоше проверити какве су цене горива у Мађарској, тако да не морате сипати сво гориво у Србији, у зависности како вам је више исплативо.

Сајт за поређење цена горива можете наћи на овом линку, све што је потребно је да изаберете дизел или бензин, подесите валуту на српски динар, и подесите државу на Мађарску.

Ушли сте у Мађарску, не заборавите вињету.

У Мађарској не постоје наплатне рампе, већ купујете вињету. Куповина вињете значи да ће ваша регистарска ознака бити унесена у систем. Камере на ауто-путу снимају таблице, проверавају да ли ваш аутомобил има плаћену вињету, а ако то није случај, нећете се извући, стиже вам скупа казна.

Фото: Wikimedia Commons

Када пређете гранични прелаз, са ваше десне стране видећете паркинг и кућице на којима ће бити јасно обележено да се продају вињете.

Могућа је куповина једнодневне вињете, али је исто тако могуће да у тим кућицама нећете наћи никога и морате вињету купити на бензинској пумпи. У том случају, морате купити седмодневну вињету која ће вас коштати око 10 -12 евра. За њу ћете добити рачун, а ваше таблице биће унете у систем.

Како платити вињету али и било шта у Мађарској?

У Мађарској не можете плаћати еврима, само у форинтама. За један евро добићете око 400 форинти, а оно што је добро за грађане Србије јесте да мастер картицу из већине банака можете користити и у Мађарској, без икакве провизије. Свакако, најбоље је да то проверите на сајту ваше банке чију картицу поседујете.

Шта када стигнете у Будимпешту, где паркирати?

Пратећи ауто-пут и по могућству сигнализацију или навигацију, стижете право у центар Будимпеште. Није потребно да се искључијете са ауто-пута, он се претвара у булевар и води вас директно шири центар града.

Фото: PrtSc/Google Maps

Уколико сте на излету у току викенда, паркинг је бесплатан, осим на најпопуларнијим локацијама. Уколико сте ипак стигли у току радног дана, пажљиво обратите пажњу на сигнализацију.

Паркинг ћете вероватно наћи, али уколико се плаћа, то се чини на аутоматима који примају кованице, на којима морате укуцати колико сати ћете бити паркирани. Он ће вам затим избацити „паркинг карту“ коју ћете ставити у ауто, на контролну таблу, тако да буде видљива кроз предње стакло.

Цена паркинга на улици у зони А је око 200 динара по сату, тачније око евро и по.

Фото: Wikimedia Commons
Не ризикујте казну, нису јефтине, а најгоре је што ће вам точак бити закључан док своју казну не платите.

Аутомати нису најзгоднији са коришћење, на некима се не виде слова на екрану, или су налепнице излизане, тако да је добар савет да се послужите старом народном методом и питате локалне мештане.

Мађари нису вешти са енглеским, али реч „паркинг“ разумеју сви и врло брзо ће схватити шта вам је намера, а често су ради да помогну.

Постоје и паркинг гараже у центру града, али савет је да се не паркирате у самом центру, већ олакшате себи и станете неколико улица даље. Такође, Гугл мапе откриће вам јавна паркиралишта или паркинг гараже које можете користити, као и то да ли су бесплатни или не.

Шта посетити у Будимпешти?

Будимпешта је град који пружа много, најпре богату историју испраћену архитектуром. Шта посетити и на шта обратити пажњу у престоници Мађарске прочитајте у нашем тексту на овом линку.

Такође, Северно од града налази се „српско село“ Сентандреја чију обалу и „градић“ на Дунаву треба посетити иако се не налази на многим водичима.

Фото: PrtSc/Google Maps

За оне који нису љубитељи четвороточкаша и вожње, ускоро ће брзи воз из „Српске Атине“ превозити Новосађане директно у Будимпешту, па ћете у престоницу Мађарске моћи без бројних „мука“ које носи путовање аутомобилом.

Budimpešta: Egzotika u komšiluku

Преузмите андроид апликацију.