Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Направите хрскаве и укусне грануле за вашег пса

Оброци за љубимца не морају увек да буду кувани, стога испробајте овај једноставан рецепт за суве „брикете“ које ћете обликовати по жељи.
Фото: Pexels/RDNE stock project

Хенријета Морисон, произвођач хране за кућне љубимце у Великој Британији, осмислила је рецепт за „грануле“ који могу да испробају и мање “талентовани” кувари.

Помоћу овог јединственог рецепта направите домаћу суву храну за свог пса која ће обогатити његов јеловник, а осим тога, имаћете увид у састав свих намирница.

Хенријета Морисон је почела да припрема домаће оброке за своју женку Лили због погоршања кожних алергија и открила је да је припрема домаће хране права ствар.

„Кад сам први пут скувала оброк за Лили, урадила сам то из очаја. Нудила сам јој готово све врсте хране за кућне љубимце која постоји на тржишту, а она би одбијала да једе или јој се свраб погоршавао“, тврди Морисон.

Будући да је заговорница здраве и правилне исхране, Морисонова је у прве рецепте убацивала овсено брашно, боровнице, тиквице и батат. Убрзо је схватила да су њени домаћи оброци радикално побољшали стање коже пса и смањили иритацију.

„Била сам одушевљена, али и љута, јер нисам веровала да сам давала Лили готову храну која је погоршавала свраб, а нисам обезбедила исхрану која јој је била потребна“, каже она.

Поред уклањања алергена, домаћа храна веома је корисна за свеукупно здравље пса, јер обезбеђује свеже, висококвалитетне, лако сварљиве састојке.
Постоји много заблуда у вези са исхраном пса. Многи власници кућних љубимаца тешко могу да дешифрују значење свих података на етикетама хране и како састојци и додаци могу да утичу на њихове псе. Морисон је сарађивала са неколико холистичких и конвенционалних ветеринара како би добро формулисала своје рецепте.

Рецепт који доносимо комбинује ћуретину, сочиво, шаргарепу и друго здраво поврће, уз мало рузмарина и још неколико укуснијих састојака.

Направите варијанту кућних „гранула“ за љубимца: уз здраве састојке и потпуну контролу над намирницама и састојцима, оброк пса ћете учинити здравим и избалансираним. Можете мало и експериментисати тако што ћете направити суву храну са дехидратором, како бисте добили још бољи производ.

Састојци

Смеђи пиринач (200 г), 100 г сочива, 5 шоља воде, 3 ољуштене и исецкане шаргарепе (200 г), 1 ољуштен и исецкан слатки кромпир средње величине (200 г), 1 јабука, огуљена, очишћена од језгра и исецкана, или 100 г незаслађеног пиреа од јабуке, 100 г уситњеног овсеног зрна, четврт кашике ситно сецканог свежег першуна, мало свежег рузмарина, ситно исецканог, 500 г млевене ћуретине, 50 мл маслиновог, сунцокретовог или уља од репице, додатно уље за подмазивање.

Припрема

Ставите пиринач и сочиво у шерпу и прелијте водом, пустите да проври, а затим смањите ватру на средњу и кувајте 20 минута. Додајте сецкану шаргарепу, слатки кромпир, јабуку, овас и сецкано биље у шерпу када пиринач и сочиво буду кувани и лагано динстајте још 20 минута. Ако је смеса превише сува, додајте шољу воде.

Загрејте рерну на 180 степени и намастите два плеха. У међувремену, пропржите млевену ћуретину око 10 минута (или док се не издинста). У блендер додајте половину куване мешавине поврћа и житарица и половину ћуретине, половину количине уља и измиксајте у густи пире.

Раширите „тесто“ на један од листова за печење на дебљину од око 5 мм: тесто ће се лагано подизати и ширити док се шече, па оставите мало простора за то. Исто урадите и са тестом за други плех. Ставите оба плеха у загрејану рерну и пеците 45 минута. Окрените тесто и оставите да се суши још 30 до 45 минута. Уколико још нису готови, колаче оставите да се суше још 20 минута. Смањите температуру рерне на 160 степени, извадите колаче, охладите и исеците на мале комаде које ћете вратити у плехове и пећи још сат или док се потпуно не осуше (пазите да не изгоре).

Извадите колаче из рерне и оставите да се сасвим охладе. Готови оброк за псе треба да личи на комаде ломљене пите коју можете држати у фрижидеру 10 дана.

Zašto mačke grebu?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке