Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнинце коју богате протеинима , дају осећај ситости и не гоје!

Лекови за сузбијање апетита су популарна ових дана, али одређена храна вам такође може помоћи да се осећате сити и сузбијате апетит, наиме она богата протеинима или влакнима.
Фото: Pixabay/ zuzyusa

Осећај ситости и задовољства, али не преједање, важан је за опште здравље, укључујући регулацију тежине, енергију и фокус. Нискокалорична храна за пуњење може помоћи у томе.

Важно је напоменути да нискокалорична храна није чаробни штапић за регулацију апетита и губитак тежине.

Управљање апетитом и тежином је сложено и укључује многе факторе као што су активност и нивои стреса, сан, хормони и медицинска стања.

Без обзира на то, укључивање нискокалоричне хране која ће вам омогућити да се осећате сито је корисно за контролу тежине и опште здравље.

Преједање може довести до стања као што су дијабетес, висок крвни притисак и лоше варење. Ова нискокалорична храна засићује и подржава опште здравље због своје густине хранљивих материја.

Грчки јогурт

Обичан немасни грчки јогурт је храна са високим садржајем протеина која садржи само 92 калорије у посуди од 150 грама. Према истраживањима, протеини показују већу засићујућу моћ у поређењу са угљеним хидратима и мастима. Томе доприноси неколико механизама, од којих је један присуство аминокиселина (грађевинских блокова протеина) у дигестивном тракту који активирају ослобађање хормона засићења холецистокинина, што резултира осећајем ситости.

Свеж сир

Слично као и грчки јогурт, свежи сир је препун протеина, калцијума и других хранљивих материја. Према малој студији показало се да свежи сир помаже код ситости. Свежи сир са ниским садржајем масти садржи 82 калорије у порцији од 100 грама.

Риба

Храна животињског порекла углавном нуди протеине, а риба није изузетак. Неке рибе као што су туњевина и лосос такође су богате омега-3 масним киселинама које су здраве за срце. Порција од 100 грама бакалара и конзервиране светле туњевине у води даје 69 односно 85 калорија, док порција дивљег атлантског лососа исте величине садржи 142 калорије. Нека истраживања сугеришу да рибљи протеин има већи ефекат засићења од других извора протеина.

Месо

Месо може бити део нискокалоричне дијете и помоћи вам да се осећате сити. Посебно је богато протеинима и нуди друге хранљиве материје као што су витамини Б, гвожђе и цинк. Кључ за одржавање ниске калоријске вредности меса и живине је одабир мршавих сорти, смањење масти и избегавање пржења. Опције као што је немасно печено говеђе садрже 116 калорија у порцији од 100 грама, док порција пилећих прса без коже нуди 120 калорија.

Јаја

Протеини из јаја пружају низ здравствених предности, укључујући подршку здрављу скелетних мишића и делују као природни супресант апетита. Студије показују да једење јаја за доручак може помоћи да једете мање током дана и да смањите ниво хормона глади, грелина. Јаја су такође препуна есенцијалних хранљивих материја као што су витамин Б12, витамин Д и каротеноиди. Једно велико јаје садржи 71,9 калорија.

Četiri napitka koja mogu da leče anemiju!

Преузмите андроид апликацију.