Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице због којих нећете ни осетити пад имунитета током прелазног периода

Да ли се осећате уморно, некада и прехлађено, током прелазног времена и промене годишњих доба? Најчешће је то одбрамбени механизам нашег тела који покушава да се брине о нама и заштити нас.
Фото: Unsplash/Kelly Sikkema

Током прелазног периода било би добро да повећамо унос намирница које ће повећати наш имунитет и направимо мале промене у исхрани.

Витамин Ц
Фото: Unsplash/Josh Millgate

Кад год се прехладимо углавном нам прво кажу да додамо више витамина Ц. Почните од цитрусног воћа које укључује лимете, лимуне, поморанџе, мандарине, до поврћа попут паприке, лиснатог поврћа као што су спанаћ, зелена салата, кељ…

Куркума

Куркума садржи једињење звано куркумин, који је антиинфламаторне и антивирусне природе. Можете да направите смесу од сирове куркуме и помешате га са млеком и медом.

Бели лук
Фото: Unsplash/Sanjay Dosajh

Бели лук је познат по томе да повећава имунитет,а чиме повећава заштиту од грипа и вируса. Садржи високе концентрације цинка које допуњују и подстичу ефикасност тела у повећању Т-ћелија, чинећи тако бели лук борцем против грипа.

Ђумбир

Ђумбир је заправо корен и носи обиље хранљивих материја и минерала који укључују витамин Б6, магнезијум и манган. Сви хранљиви састојци играју активну улогу у повећању метаболизма, а тиме и имунитета. Ђумбир такође садржи специфично активно једињење звано Гингерол, које чини ђумбир антиинфламаторним и антибактеријским по природи и тако спречава инфекције.


Simptomi koji ukazuju da ste se predozirali kofeinom

Преузмите андроид апликацију.