Svi znamo da treba da se hranimo zdravije. Poboljšanje ishrane smanjuje rizik od niza bolesti, jača imunitet i podržava razvoj mozga.
Novo istraživanje je pokazalo da bi vam uključivanje pet specifičnih namirnica u obroke moglo pomoći da živite duže.
Američki naučnici su otkrili da jedenje integralnih žitarica, voća, povrća bez skroba, orašastih plodova i nezasićenih ulja može pomoći u smanjenju rizika od nekih smrtonosnih stanja, održavajući vas duže u životu.
Ova zdrava biljna hrana je takođe povezana sa niskim rizikom od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, rak debelog creva, dijabetes, moždani udar itd.
Istraživači su analizirali ishranu i zdravstvene rezultate preko 100.000 učesnika tokom tri decenije.
Otkrili su da su oni koji su jeli više veganske ishrane, jedući hranu pomenutu gore, imali 15 posto manje šanse da umru od raka ili srčanih bolesti.
Ista grupa je takođe imala 20 posto manji rizik od umiranja od neurodegenerativnih bolesti poput demencije i 50 posto manji rizik od umiranja od respiratornih bolesti.
U međuvremenu, oni koji su konzumirali manje biljne hrane i više ne-veganske hrane, kao što su meso i jaja, imali su veću verovatnoću da će završiti sa hroničnim bolestima.
Voće i povrće su deo uravnotežene ishrane i mogu vam pomoći da ostanete zdravi.
Ne samo da sadrže dobar izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalijum, već su i odličan izvor vlakana, koja održavaju rad creva.
Povrće koje nije skrobno, kao što su špargle, kupus i spanać, sadrži manje ugljenih hidrata i kalorija od svojih skrobnih parnjaka, ali je i dalje puno hranljivih materija.
To znači da možete jesti velike porcije povrća bez skroba bez unosa dovoljno kalorija da biste dobili na težini.
Slično tome, integralne žitarice, kao što su smeđi pirinač, ovsena kaša i hleb od celog zrna, obezbeđuju obilje vlakana, vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.
Istraživanja su pokazala da cela žitarica mogu smanjiti rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.
Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe i pistaće, dobar su izvor proteina.
Dok nezasićena ulja, kao što su maslinovo ulje i avokado, sadrže dobre masti i druge hranljive materije koje pružaju zaštitne efekte protiv srčanih bolesti i dijabetesa.
Jaja su bogata proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima i jedinstvenim antioksidansima. Međutim, neke studije sugerišu da podižu loš holesterol u krvi, što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.
Savetuje se da ne jedete više od tri jaja dnevno.
Ako se pitate kako da izgubite pet kilograma bez puno odricanja, imamo rešenje!
Preuzmite android aplikaciju.