Određene namirnice nakon termičke obrade gube svoju nutritivnu vrednost, pa ih je teško jesti sirove. Dok je neke namirnice nemoguće jesti sirove, postoje neke koje su izuzetno zdrave kada se jedu sirove.
Krastavci
Krastavce je bolje jesti sveže kao deo salata, niskokalorične užine ili kao dodatak humusu. Zahvaljujući fitonutrijentima, krastavac ima jedinstvena antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.
Cvekla
Cvekla je hranljiva i bogata folatima koji su važni za razvoj mozga. Cvekla u ljudskoj ishrani ima, pored energetske vrednosti, i biološku vrednost zbog sadržaja vitamina, makro i mikroelemenata. Bogatstvo mineralima, ugljenim hidratima, mastima i belančevinama čini ga zdravom, ali i čestom hranom. Takođe sadrži male količine kobalta, koji je sastavni deo vitamina B12. Pozitivno deluje na anemične osobe i decu. Često nazivana biljka „vitalnosti“, bogata je folatima, gvožđem i magnezijumom, vitaminom C i kalijumom. U zavisnosti od oblika, može biti okrugla ili cilindrična.
Šargarepa
U poređenju sa kuvanom šargarepom, sirova šargarepa je mnogo hranljivija. Šargarepa je hrskava, ukusna i veoma hranljiva i ima brojne zdravstvene prednosti. Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, šargarepa je i dobar izvor antioksidanata. Samo jedna šargarepa srednje veličine, teška oko 60 grama, sadrži: 25 kalorija, 5,8 grama ugljenih hidrata, 1,7 grama vlakana, 0,9 proteina, kalcijuma i kalijuma, lutein, beta karoten, vitamine E i K, C i A.
Spanać
Spanać je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao deo salate, jer kuvanjem gubi ukus i aminokiseline.
Paradajz
Jedenje sirovog paradajza može odložiti mnoge bolesti, od dijabetesa do kamena u bubregu. Bogat je raznim hranljivim materijama i može se pripremiti na mnogo načina. Zato je neizostavan deo zdrave ishrane. Paradajz je najpoznatiji po visokom sadržaju likopena – antioksidansa neophodnog našem organizmu.
Luk
Sirovi luk sadrži hemikalije koje mogu sprečiti rak pluća i prostate.
Brokoli
Brokoli je jedno od najzdravijih povrća, posebno ako se jede sirovo. Brokoli ima visok udeo vlakana, vitamina, C, vitamina K, gvožđa i kalijuma, i sadrži više proteina od mnogih drugih povrća.
Beli luk
Beli luk se smatra najboljim prirodnim lekom protiv virusa i prehlade, a njegovi lekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke za svakodnevno korišćenje posebno su aktuelne zimi kada virusi vrebaju svuda. Najhranljivije je ako se konzumira sirovo.
Omiljeno letnje voće umotano u šunku! Ako niste probali, probajte već danas!
Preuzmite android aplikaciju.