Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које су невероватно здраве када се једу сирове

Одређене намирнице након термичке обраде губе своју нутритивну вредност, па их је тешко јести сирове. Док је неке намирнице немогуће јести сирове, постоје неке које су изузетно здраве када се једу сирове.
Фото: Pixabay/RitaE
Краставци

Краставце је боље јести свеже као део салата, нискокалоричне ужине или као додатак хумусу. Захваљујући фитонутријентима, краставац има јединствена антиоксидативна, антиинфламаторна и антиканцерогена својства.

Цвекла

Цвекла је хранљива и богата фолатима који су важни за развој мозга. Цвекла у људској исхрани има, поред енергетске вредности, и биолошку вредност због садржаја витамина, макро и микроелемената. Богатство минералима, угљеним хидратима, мастима и беланчевинама чини га здравом, али и честом храном. Такође садржи мале количине кобалта, који је саставни део витамина Б12. Позитивно делује на анемичне особе и децу. Често називана биљка „виталности“, богата је фолатима, гвожђем и магнезијумом, витамином Ц и калијумом. У зависности од облика, може бити округла или цилиндрична.

Шаргарепа

У поређењу са куваном шаргарепом, сирова шаргарепа је много хранљивија. Шаргарепа је хрскава, укусна и веома хранљива и има бројне здравствене предности. Осим што је богата витаминима, минералима и влакнима, шаргарепа је и добар извор антиоксиданата. Само једна шаргарепа средње величине, тешка око 60 грама, садржи: 25 калорија, 5,8 грама угљених хидрата, 1,7 грама влакана, 0,9 протеина, калцијума и калијума, лутеин, бета каротен, витамине Е и К, Ц и А.

Спанаћ

Спанаћ је богат витаминима Ц и Е, влакнима, ензимима и аминокиселинама. Најбоље га је конзумирати сировог, као део салате, јер кувањем губи укус и аминокиселине.

Парадајз

Једење сировог парадајза може одложити многе болести, од дијабетеса до камена у бубрегу. Богат је разним хранљивим материјама и може се припремити на много начина. Зато је неизоставан део здраве исхране. Парадајз је најпознатији по високом садржају ликопена – антиоксиданса неопходног нашем организму.

Лук

Сирови лук садржи хемикалије које могу спречити рак плућа и простате.

Броколи

Броколи је једно од најздравијих поврћа, посебно ако се једе сирово. Броколи има висок удео влакана, витамина, Ц, витамина К, гвожђа и калијума, и садржи више протеина од многих других поврћа.

Бели лук

Бели лук се сматра најбољим природним леком против вируса и прехладе, а његови лековити састојци познати су од давнина. Препоруке за свакодневно коришћење посебно су актуелне зими када вируси вребају свуда. Најхранљивије је ако се конзумира сирово.

Omiljeno letnje voće umotano u šunku! Ako niste probali, probajte već danas!

Преузмите андроид апликацију.