Početna > Život i stil
Život i stil

Namirnice koje sadrže najviše kolagena

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i neophodan je za mnoge telesne funkcije. Kolagen je odgovoran za zdrave zglobove, kosti, lepu i zategnutu kožu, jaku kosu i jake nokte.
Foto: Pexels/Correxiko Collagen

Telo prirodno proizvodi kolagen, ali sa godinama proizvodnja počinje da se smanjuje. Već posle 21. godine proizvodnja kolagena počinje da se usporava, odnosno svake godine se njegova količina smanjuje za 1 do 1,5 odsto. Zbog toga je važno nadoknaditi njegovu količinu u telu.

Moguće je povećati prirodnu sintezu kolagena u organizmu konzumiranjem namirnica koje sadrže kolagen, a važno je jesti i hranu koja sadrži hranljive materije za koje se zna da stimulišu proizvodnju kolagena. Hrana koja je prirodno bogata kolagenom.

Meso

Pošto je kolagen najzastupljeniji protein kod sisara, možemo ga naći u raznim vrstama mesa, poput govedine ili piletine. Komadi mesa koji sadrže kosti ili vezivno tkivo, kao što su odrezak riba ili pileća krilca, posebno bogati kolagenom. Pileći vrat i hrskavica mogu se koristiti za uspešno lečenje artritisa jer sadrže obilje kolagena.

Temeljac i temeljac od kostiju

Iako je potrebno mnogo vremena za kuvanje, koštani temeljac se lako priprema i izvor je želatina koji se u telu može razgraditi u kolagen. Pored toga što je bogat kolagenom, sadrži i grupu jedinjenja poznatih kao glikozaminoglikani, koja uključuju glukozamin i hijaluronsku kiselinu. Poznato je da ova jedinjenja pomažu u održavanju nivoa kolagena u telu, kao i našeg opšteg zdravlja, mobilnosti i fleksibilnosti. Koštani temeljac se može koristiti kao osnova za mnoge druge recepte, ali se može jesti i kao supa.

Riba

Riblje kosti takođe sadrže kolagen, što ribu čini prirodnim izvorom ovog proteina. Riblji kolagen može biti čak i korisniji od kolagena koji se nalazi u mesu bogatom proteinima kao što je govedina ili svinjetina, jer ga telo apsorbuje do 1,5 puta efikasnije. Osim kostiju, koža ribe sadrži i dosta kolagena.

Belanca

Kolagen se prirodno nalazi u ljusci jajeta i belancima. Pored toga, belance sadrži 18 aminokiselina i svih 9 esencijalnih aminokiselina. Konkretno, vrsta kolagena prisutna u belancima obezbeđuje glukozamin sulfat, hondroitin sulfat, hijaluronsku kiselinu i razne druge aminokiseline potrebne za proizvodnju kolagena. Istraživanja su pokazala da ove supstance mogu pomoći u izgradnji vezivnog tkiva, zarastanju rana, povećanju mišićne mase i smanjenju bolova ili ukočenosti. Studija iz 2015. pokazala je da membrane od ljuske jajeta mogu imati pozitivne efekte na smanjenje starenja kože i zaštitu od UVB zračenja.

Jedan vitamin će vam pomoći da povećate fizičke performanse

Preuzmite android aplikaciju.