Ekspres lonac čuva i vreme i energiju i vitamine, a neki ga toliko vole da sve pripremaju u njemu. I greše, jer ne idu sve namirnice u ekspres lonac.
Meso – Vodite se pravilom da proteini koji se i inače brzo spremaju, poput belog pilećeg mesa, nisu za ekspres lonac. On je dobar za jeftinije meso, nemojte bifteke pripremati na ovaj način. Isto važi i za ribu koju ekspres lonac isušuje, a osim toga, kuća će neprijatno mirisati.
Povrće – Često svo povrće koje nam je pri ruci ubacimo u lonac, ali oprez je potreban posebno kad je u pitanju zeleno povrće. Da bi sačuvalo boju, zeleno povrće poput špargli, graška, boranije ubacite 10 minuta pred kraj kuvanja. Ekspres lonac nije najbolja opcija za kuvanje pirinča, pogotovo onog dugog zrna jer središnji deo neće biti skuvan, dok će onaj na krajevima biti prekuvan, pa samim tim i suv. Sveži začini takođe ne „pripadaju“ loncu jer će izgubiti boju, pa je bolje da jelo pospete začinima kad bude gotovo.
Mlečni proizvodi – Ako pripremate jelo sa sirom ili nekim drugim mlečnim proizvodom, poput pavlake ili kajmaka, prvo sklonite ekspres lonac sa vatre i onda dodajte potrebnu količinu.
Specijaliteti – Jela sa vinom nikako ne kuvajte u ekspres loncu, jer kad ga zatvorite, alkohol nema gde da ispari, a upravo je to ključno za ova jela. Jela koja su delikatna i gde je minut važan, poput pasti, ne kuvajte u ekspres loncu jer u njemu nemate kontrolu. Takođe, zaleđenu hranu ne kuvajte u ekspres loncu, prvo je odledite, u suprotnom rizikujete razvoj bakterija.
Preuzmite android aplikaciju.