Доручак се често назива најважнијим оброком у дану, јер даје енергију за почетак дана и може имати велики утицај на наше здравље, расположење и ниво концентрације.

Међутим, иако многи људи покушавају да започну дан здравим оброком, често несвесно бирају храну која може учинити више штете него користи.
У идеалном случају, доручак треба да садржи избалансирану комбинацију протеина, здравих масти, влакана и мању количину сложених угљених хидрата. Нажалост, многе популарне опције за доручак не испуњавају ове критеријуме.
Воћни сокови
Иако се чини да су здравија алтернатива газираним напитцима, воћни сокови су често пуни шећера и садрже врло мало влакана. Пијење сока може брзо подићи ниво шећера у крви, а затим га нагло спустити, што доводи до осећаја умора и глади убрзо након доручка.
Слатке и прерађене житарице
Већина комерцијално доступних житарица садржи велику количину шећера и врло мало протеина или влакана. Такви доручци могу изазвати нагли пораст шећера у крви, што често доводи до наглог пада енергије, раздражљивости и поновне глади. Чак и производи који се рекламирају као „здраве“ опције, попут граноле, често су пуни додатог шећера.
Палачинке и вафле
Ови омиљени доручакмноги воле због њиховог укуса, али нутритивно говорећи, они нису најбољи избор. Обично се праве од белог брашна и преливају путером и сирупом, што их чини високим садржајем калорија и шећера, а мало влакана и протеина. Због тога не пружају дуготрајан осећај ситости.
Мафини
Иако неки мафини могу да садрже здраве састојке попут зоби или воћа, већина се прави од белог брашна, шећера и уља. Често су веома калорични, мало хранљивих материја и често садрже преко 400 калорија по комаду, што их чини лошим избором за почетак дана.
Заслађени и немасни јогурти
Јогурт може бити одличан извор протеина и пробиотика, али многи популарни брендови додају велике количине шећера и уклањају природне масти, што резултира производом који брзо изазива глад. Јогурти са укусом често више личе на десерт него на здрав доручак.
Прерађено месо и кобасице
Кобасице и слични производи имају висок садржај засићених масти и натријума, што може повећати ризик од срчаних обољења и упалних стања. Иако ове врсте оброка могу привремено да вас засити, њихова редовна конзумација се не препоручује. Уместо тога, боље је изабрати немасне изворе протеина, као што су јаја или ћурећа кобасица, уз додатак свежег поврћа.
Корисни савети:
Редовно узимање ових намирница помоћи ће вам да регулишете низак крвни притисак.
Бирајте целу храну која је богата влакнима, протеинима и здравим мастима.
Уместо индустријских производа и намирница богатих шећером, одлучите се за оброке који ће вас дуже задржати сити и допринети општем здрављу.
Преузмите андроид апликацију.