Neke namirnice ne treba prati pre kuvanja, jer bi to nanelo više štete nego koristi.
U nastavku vam donosimo namirnice koje ne treba da perete pre pripreme hrane.
Piletina
Da li obično perete piletinu u sudoperu pre kuvanja? Ako je tako, možda je vreme da odbacite naviku. Ne samo da ne uklanja bakterije ili patogene iz vaše hrane, već može povećati rizik od kontaminacije. Pranjem sirove piletine u sudoperu, verovatno ćete širiti bakterije po kuhinji, uključujući čiste površine kao što su radne ploče i sudopera. Jedini zaista efikasan način da se rešite bakterija je kuvanje, a pravilo uvek važi za sirovu ribu i drugo meso.
Crveno meso
Osim što je jednako opasno kao pranje piletine, u smislu širenja bakterija, vi zapravo dodajete vlagu mesu kada ga perete. Dodana vlaga tokom pranja stvoriće paru, što će uticati i na ukus. Dakle, ako tražite savršen mesni obrok, držite vodu podalje. Ako planirate da marinirate meso, držite ga u frižideru i uvek vodite računa da sprečite unakrsnu kontaminaciju tečnošću u kojoj je meso bilo.
Pečurke
Poput mesa, pečurke se zapravo mogu promeniti u pogledu ukusa i konzistencije ako su predugo u kontaktu sa vodom. Većina kuvara će vam reći da nikada ne natapate ili perete pečurke da biste ih očistili, već da ih obrišete vlažnim papirom ili krpom jer upijaju vodu kao sunđer. Pečurke su izuzetno upijajuće, tako da ih lagano obrišite krpom da se ne pokvase mnogo i ne postanu gumene u posudi.
Testenina
Od testenine će vam retko biti muka, ali postoji još jedan razlog zašto je nikada ne bi trebalo ispirati. Mnogi ljudi ispiraju testeninu nakon kuvanja, što je velika greška ako želite da imate najbolje moguće jelo. Ispiranje testenine služi samo za ispiranje skroba sa nje, što otežava prijanjanje sosa.
Pobrinite se da izbegnete ove greške u kuvanju koje zapravo mogu učiniti vašu hranu lošim ukusom.
Preuzmite android aplikaciju.