Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које не смете никада замрзавати

После обилног ручка нико не воли да баца остатке, а најједноставнији начин да их сачувате је да их ставите у фрижидер или замрзивач.
Фото: Pixabay/27707

Поред већ познатих намирница попут јаја, млечних производа и намирница које имају висок проценат воде, стручњаци упозоравају да ни ове намирнице није добро замрзавати.

Већ одмрзнута храна

Замрзавање одмрзнутих намирница је опасно по здравље због развоја штетних бактерија. Али и за тај проблем постоји решење. Пре замрзавања распоредите храну и замрзните количину која је довољна за 1-2 тањира. Ако сте и даље замрзнули превише, поново скувајте оно што је остало јер можете поново да замрзнете храну.

Кувана тестенина

Кувана тестенина може да стоји неколико дана у фрижидеру, али ако одлучите да је замрзнете, имајте на уму да ће се тестенина приликом одмрзавања распасти, променити укус и текстуру и постати кашаста.

Сос

Остатак соса није добро замрзнути јер се састојци раздвајају, па је најбоље да их поједете истог дана. Стручњаци упозоравају и да посебну пажњу треба обратити на сосове који садрже било коју врсту брашна јер је њихово одвајање још интензивније.

Кечап

Ако вам је флаша кечапа дуго била отворена, боље је да је баците јер ће током одмрзавања постати воденаст.

Презле

Приликом замрзавања, презле сакупљају воду, па када желите да их одмрзнете, постану меке, влажне и мењају укус. Ако желите да правите јела у која се додају презле, онда је боље да одвојите део без мрвица који се могу замрзнути, а при одмрзовању накнадно додати свеже мрвице.

Пржену храну

Пржену храну није препоручљиво замрзавати јер ће она приликом одмрзавања испуштати влагу, због чега ће намирнице постати кашасте, а разлог су управо презле које се стављају приликом пржења у уље.

Свеже биље и авокадо

И авокадо и зачинско биље ће постати кашасто, а смрзнуто зелено биље ће постати смеђе. Срећом, постоји начин за замрзавање свежег биља. Одвојите корен од листова и замрзните их коцкицама леда. Када почнете да кувате, можете одмах ставити лед у топлу воду.

Конзерве

Постоји могућност експлозије приликом замрзавања конзервиране хране. Предност конзервиране хране је што може дуго да стоји у фрижидеру, тако да нема потребе да је замрзава.

Stvari u kući koje nikada ne bi trebalo da usisavate

 

Преузмите андроид апликацију.