Црева играју важну улогу у здрављу целог организма јер утичу на имунитет, варење, расположење и енергију, а одређене намирнице могу побољшати здравље црева.

Наиме, све већи број нутрициониста и лекара истиче важност уравнотежене цревне флоре и начина на које се она може подржати исхраном.
Одређене намирнице се истичу јер помажу у обнављању корисних бактерија, смањују упале и побољшавају апсорпцију хранљивих материја.
Међу корисним намирницама издваја се авокадо, који садржи пуно здравих масти и дијететских влакана која подржавају рад црева и подстичу раст корисних бактерија.
Редовном конзумацијом авокада можете побољшати апсорпцију хранљивих материја, смањити упалне процесе и допринети осећају ситости без оптерећивања дигестивног система.
Поред авокада, кисели купус је једна од намирница богатих пробиотицима, корисним бактеријама које побољшавају здравље цревне флоре.
Осим што доприноси бољем варењу, његов унос може помоћи у смањењу упале и јачању отпорности организма.
У малим количинама као прилог уз оброк, кисели купус пружа благотворну подршку дигестивном систему.
Такође, грчки јогурт може помоћи у одржавању здраве равнотеже бактерија у цревима.
Када се конзумира без додатка шећера, овај јогурт постаје идеалан извор пробиотика, а истовремено обезбеђује неопходну дозу протеина.
Осим тога, бобичасто воће, посебно боровнице, богато је антиоксидансима и једињењима која делују антиинфламаторно, али и подстичу раст корисних бактерија у цревима.
Укључивањем шаке боровница у своју свакодневну исхрану, можете позитивно утицати на равнотежу ваше микробиоте док уживате у њиховом посебном укусу.
Преузмите андроид апликацију.