Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које користимо свакодневно, а садрже алкохол

Чини нам се да их нема много, али вероватно ћете се изненадити које све намирнице у себи могу да садрже алкохол.
Фото: Pexels/Charlotte May

Много је разлога због којих особа одлучије да избегава алкохол, од бившег зависника у апстиненцији, преко верских разлога, па до разних здравствених стања или трудноће.

Иако вам се можда чини да је лако избећи конзумирање алкохола, једноставно не конзумирајући алкохолна пића, ствар можда није тако једноставна.

Људи који се опорављају од зависности често су веома осетљиви на алкохол, па им чак и мале количине алкохола у неким производима могу изазвати жудњу. Због тога је добро знати унапред који производи или намирнице могу да садрже алкохол.

Пекарски производи

Многи састојци који се додају пекарским производима садрже алкохол. Екстракт ваниле вероватно је најпознатији на том списку. Прави се намакањем махуне ваниле у алкохол, обично рум, вотку или коњак.

Други екстракти, попут бадема, такође се праве са алкохолом, јер он служи за издвајању укуса, а својом аромом није доминантан.

Иако екстракти могу да садрже пуно алкохола, врло мало тога заправо остаје у готовом производу. Можда већу бригу представљају други десерти прављени са алкохолом, попут разних фламбираних посластица, чоколаде пуњене ликером, муса и разних воћних торти.

Сосеви и месо

Многи сосеви се праве са алкохолом, као на пример фонди. Наравно, све са сосом од белог или црног вина такођер садржи алкохол. Иако људи углавном верују да алкохол испари, мали део се ипак задржи у производу.

Осим у сосевима, многе врсте меса се маринирају или динстају у алкохолу и велик део тог алкохола може да остане у месу након кувања.

Безалкохолно пиво

Ово се може чинити очигледним, али није лоше поновити: безалкохолно пиво ипак има нешто алкохола у себи.

Обично има отприлике једну десетину алкохола од обичног пива. То није пуно, али некоме може да буде важно.

Поред намирница ту су и друга средства која често користимо, а садрже алкохол.

Течности за испирање уста

Просечан удео алкохола у течностима за испирање уста је од 20 до 27 одсто. Иако то делује превише, управо је алкохол разлог због ког ови производи тако добро убијају бактерије у усној дупљи.

Данас постоје тећности за испирање уста без алкохола, које не само да смањују ризик од искушења, већ могу боље делују.

Лекови за прехладу

Наравно, већина људи веројатно је свесна да лекови за прехладу често садрже алкохол, али када сте болесни, можда ћете бити мање опрезни.

Deset zlatnih pravila za ishranu školaraca

Преузмите андроид апликацију.