Problemi sa varenjem kao što su refluks kiseline, gasovi, problemi sa stomakom i nadimanje utiču na mnoge od nas, a neke namirnice mogu biti pokretači ovih poremećaja varenja.
Međutim, neka hrana može smetati jednoj osobi, dok ista hrana drugoj osobi ne predstavlja nikakav problem. Slušanje sopstvenog tela može vam pomoći da identifikujete hranu koja vam smeta. Ako posle svakog obroka koji sadrži pasulj ili kupus imate loše varenje, postoje koraci koje možete preduzeti da biste uživali u njima bez neprijatnosti. S druge strane, namirnice poput citrusa i peperminta takođe mogu izazvati probleme sa varenjem, ali ih treba izbegavati.
Šećerni alkoholi
Slatkiši, žvake i druga hrana koja sadrži šećerne alkohole umesto šećera može kod nekih ljudi izazvati gasove i želudačne tegobe. Pročitajte listu sastojaka i pazite na zaslađivače koji se završavaju na „-ol“ kao što su sorbitol, manitol, ksilitol, eritritol i maltitol. Ako vam smetaju šećerni alkoholi, pokušajte da ih potpuno eliminišete i birajte slatkiše, žvake i drugu hranu koja ih ne sadrži. Uz to, imajte na umu da neki stručnjaci savetuju da dodani šećer u prehrambenim proizvodima ne bi trebalo da prelazi 10% ukupnih kalorija.
Citrus
Jedenje kiselog voća kao što su pomorandže, grejpfrut, limun i limete može izazvati gorušicu kod nekih ljudi. To je zato što citrusi opuštaju sfinkter jednjaka, što može uzrokovati da kiselina uđe u jednjak i izazove žgaravicu. Kiselina u ovoj hrani takođe može da uspori pražnjenje želuca, što može da izazove vraćanje želudačne kiseline u jednjak i, opet, žgaravicu. Citrusi su puni zdravih hranljivih materija, ali ako izazivaju refluks kiseline, izbegavajte ih i umesto njih izaberite drugo voće za slatku užinu.
Pržena hrana
Pržena hrana je izuzetno bogata mastima i može izazvati bol u stomaku i dijareju. Pored toga, studije sugerišu da je pržena hrana takođe povezana sa refluksom kiseline. Umesto dubokog prženja, odlučite se za prženje sa niskim sadržajem masti ili druge metode kuvanja sa niskim sadržajem masti kao što su pečenje u rerni ili sotiranje.
Pepermint
Poznato je da pepermint kod nekih ljudi izaziva žgaravicu i loše varenje. Ona, kao i agrumi, može da opusti sfinkter između želuca i jednjaka, a opuštanje tog sfinktera može da izazove vraćanje kiseline iz želuca u jednjak, što dovodi do žgaravice i lošeg varenja. Ako vam menta smeta, izbegavajte je i birajte druge biljke ili druge vrste čaja.
Pasulj
Pasulj sadrži oligosaharide, nesvarljiva vlakna koja fermentiraju i mogu izazvati gasove, nelagodnost u stomaku i nadimanje. Oligosaharidi su zapravo dobri za varenje, jer se ne vare u želucu i gornjem delu creva, već u debelom crevu gde ih fermentišu dobre bakterije. Tokom ovog procesa nastaju gasovi. Dakle, iako je generalno zdrav, pasulj može izazvati loše varenje. Potopite sušeni pasulj u vodu najmanje 4 sata pre pripreme da biste smanjili pojavu gasova. Tu vodu izlijte pre kuvanja. Istraživanja takođe pokazuju da ako niste navikli da jedete pasulj i on vam pravi probleme, redovno konzumiranje pola šolje pasulja tokom najmanje 8 nedelja može da smanji neprijatne simptome.
Kukuruzni sirup
Visoko fruktozni kukuruzni sirup je zaslađivač koji se koristi za pravljenje slatkiša i slatkih peciva, a kod nekih ljudi može izazvati gasove, dijareju, nadimanje i grčeve. Kada kupujete takve proizvode, pokušajte da pročitate etiketu o nutritivnim vrednostima i birajte slatkiše, peciva i drugu hranu koja ne sadrži ovaj zaslađivač.
Klice kupusa
Povrće iz porodice krstaša uključuje kupus, brokoli, kelj i blitvu. Sadrže iste šećere kao pasulj, oligosaharide, što može dovesti do gasova, nelagodnosti u stomaku i nadimanja. Kupus je takođe veoma bogat vlaknima, što nekim ljudima takođe može otežati varenje. Ako vam ovo povrće smeta, zagrejte ga pre konzumiranja. Ovo olakšava stomak i smanjuje gastrointestinalne simptome.
Čokolada
Čokolada je još jedna hrana koja može izazvati opuštanje sfinktera jednjaka. Poput peperminta i citrusa, može dovesti do žgaravice i lošeg varenja. Ljudi mogu biti osetljivi samo na neke od namirnica koje imaju ovaj efekat, tako da je to veoma individualno. Ako vam čokolada izaziva loše varenje ili žgaravicu, pokušajte da smanjite potrošnju. Ne morate ga se nužno odreći zauvek, ali možda biste želeli da ga privremeno izbegnete.
Začinjena hrana
Neki ljudi su osetljivi na začinjenu hranu jer može izazvati žgaravicu i refluks kiseline. Začinjena hrana takođe može da opusti sfinkter između želuca i jednjaka, što omogućava hrani (i kiselini) iz želuca da se vrati u jednjak, podstičući žgaravicu i refluks kiseline. Ako ste osetljivi na začinjenu hranu, pokušajte da smanjite količinu ljutih začina ili ih potpuno izbegavajte i birajte blažu hranu.
Lekari upozoravaju: Jedna grupa ljudi trebalo bi da izbegava lubenicu
Preuzmite android aplikaciju.