Početna > Život i stil
Život i stil

Namirnica koja hrani naš mozak

Veoma cenjena namirnica na našim prostorima, koristi se često u ishrani. Veoma je hranjiva i sa mnogim lekovitim svojstvima pogodnim za naše zdravlje. Reč je o orahu.
Foto: Unsplash/Mustafa Akin

Pretpostavlja se da je poreklo oraha iz Azije, odakle se preko Mediterana ova namirnica širila širom sveta.

Da je ovo voće uvek bilo u centru pažnje govori i činjenica da je u pojedinim mitologijama orah smatran da poseduje negativna dejstva,  dok u drugim kulturama je smatran svetim voćem. U našim krajevima orah se često koristi u obredne svrhe, pa je nezaobilazan za Badnje veče, na Slavama i sl.

Od svog koštuničavog voća, orah poseduje najbolje nutritivne vrednosti. Na prvom mestu svakako jeste visok sadržaj omega 3 masnih kiselina, koje imaju protivupalna svojstva i pružaju zaštitu kardiovaskularnog sistema, snižavanjem krvnog pritiska.

Kako neurolozi savetuju, ako imate česte migrene, u svoju ishranu svakako uključite ovu namirnicu, jer ćete tako smanjiti učestalost, ali i jačinu glavobolje.

Foto: Unsplash/Robin Weermeijer

Izuzetan su izvor polinezasićenih masti, koje su bitne za arterije koje snabdevaju naš mozak kiseonikom i tako ga hrane. Ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak i ređe oboljevaju od bilo kog oblika demencije.

Dokazano je da polinezasićene masti, a naročito omega 3 masne kiselina, mogu dovesti do smanjenja stresa i povoljno utiču na dobro raspoloženje.

Antioksidanti koji su sadržani u orasima, a kojih ima duplo više i boljeg su kvaliteta u odnosu na ostalo koštuničavo voće, sprečavaju oštećenja ćelija organizma, te su na taj način izuzetna namirnica u borbi protiv kancera.

Orasi su bogati proteinima, dijetalnim vlaknima i vitaminima. Dominiraju vitamini grupe B: B1, B2, B3, B5 i B6. Pored njih prisutni su i vitamini E i A. Minerali koji su prisutni u ovom hrskavom voću su: kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor i magnezijum.

Foto: Pixabay/couleur
Pored samog jezgra oraha, lekovita svojstva poseduje i mlado lišće.Čaj od lišća u kombinaciji sa medom koristan je za čišćenje i jačanje organizma.

Jako je efikasan za poboljšanje varenja, protiv čireva, kostobolje. Koristi se za ispiranje desni radi sprečavanja bolesti i krvarenja istih, za ispiranje upaljenih očiju, gnojnih rana.

Mlado lišće je dobro za lečenje promena na koži, na koži, kao što su bubuljice, kraste, lišajevi ili radi sprečavanja prekomernog znojenja nogu.

Foto: Pixabay/5598375

Takođe, lišće oraha se koristi za proizvodnju vina, a zelena opna oraha se upotrebljava za proizvodnju likera, koji dame na našim područijima izuzetno vole. Radi se o orahovači, koja pored svog izuzetnog ukusa, je jako dobra za osobe koje pate od usporenog rada štitne žlezde.

Svakodnevno konzumiranje oko 30 grama ove namirnice, omogućiće vam bolje zdravlje i veću energiju.