Hleb je neizostavan deo obroka gotovo svakog čoveka. Međutim, nije svaka vrsta hleba ista i dobro je voditi računa o izboru.
Stručnjaci kažu da je odrasloj osobi potrebno dve do četiri kriške hleba dnevno i da može da bude deo zdrave ishrane, ali samo ako je pravilno odabere.
Koja je vrsta najzdravija, a koju treba izbegavati.
Hleb od celog zrna
Definitivno najbolja verzija hleba, ali kriška treba da bude manja i pazite koliko zrna sadrži. Što je više žitarica, to je bolje za kontrolu nivoa glukoze u krvi. Hleb od celog zrna je veoma dobar za varenje i bogat je hranljivim materijama, ali ne dozvolite da vas to zavara jer ima iste kalorije kao i ostali.
Integralni hleb
Njegova velika prednost je što je bogat vlaknima. Ako ne možete da tolerišete žitarice, hleb od integralnog brašna je druga najbolja opcija. Integralni hleb sadrži mnogo više vlakana od belog hleba, a sadrži i minerale poput magnezijuma, cinka i kalijuma.
Hleb sa semenka
Možete ga kupiti u skoro svakoj prodavnici, a nalazi se i na policama zdrave hrane. Sadrži sve u jednom, od žitarica, vlakana, vitamina i dobrih masti. Ako izgleda kao beli hleb, to je ipak beli hleb sa dodatkom ’zdravih‘ vrednosti.
Preuzmite android aplikaciju.