Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најздравије сезонско воће и поврће које би требало да једемо што више

Пролећни производи су на врхунцу зрелости, нудећи максималан укус и хранљивост и подржавајући наше опште здравствене циљеве.
Фото: Pexels/vanessa-loring

С топлијим временом стиже свеже сезонско воће и поврће препуно хранљивих материја. Пролећни фаворити као што су рабарбара, целер, шпаргле и јагоде укусни су начини да побољшамо своје здравље и освежимо своју свакодневну рутину у исхрани.

1. Шпаргле

Као нискокалорична опција за пролеће, шпаргла садржи велике количине влакана, фолне киселине и витамина А, Ц и К. Једна шоља шпаргле садржи око 40 калорија и 3,6 г влакана. Сирова шпаргла је 93 одсто вода, што је чини супер хидратантном храном.12

Шпаргла је богата антиоксидантима, лако се кува и одлична је допуна јелима за топло време као што су пилетина на жару, риба или бифтек. Сирову шпарглу можемо додати салатама.

2. Купине

Једна шоља купина обезбеђује скоро 8 г влакана, више од 25 одсто дневне вредности (ДВ), препоручене количине хранљивих материја потребних у току дана. Предности купина укључују витамине, минерале и антиоксиданте, као што су:

једињења антоцијанина: антиоксиданти који могу помоћи у заштити од оштећења ћелија
витамин Ц: подржава имуни систем
витамин К: подржава здравље костију и згрушавање крви
Можете их јести као ужину или умешати у воћну салату, додати као прелив јогурту или десерту или умешати у свој омиљени пролећни смути.

3. Броколи

Броколи садржи витамин Ц, витамин К и фолат. Једна шоља куваног броколија садржи 5 г влакана и 3,7 г протеина. Антиинфламаторне фитохемикалије броколија подржавају здравље срца и костију, потенцијално пружајући заштиту од рака.
Осим конзумирања сировог броколија са здравим умаком од поврћа, можемо да га кувамо на пари, да га обаримо или додамо јелима, салатама или омлету.

4. Целер

Целер садржи влакна, витамине, минерале и заштитна биљна једињења као што су полифеноли. Конзумирање две стабљике целера покриће 12 одсто наших дневних потреба за фолатом (витамин Б који подржава функцију мозга и развој здравих ћелија), развој црвених крвних зрнаца и још много тога. Штавише, целер има мало калорија и углавном је вода, што помаже да останемо хидрирани како температура расте. Пробајте сок од целера, додајте га у салате, једите сиров или га убаците у кувана јела или надев.

5. Ротквице

Ротквице нуде јединствен, зачињен, бибераст укус и садрже једињења са снажним антиоксидативним и антиинфламаторним својствима. Такође су богате антиоксидативним витамином Ц – 1 шоља садржи скоро 20 одсто ДВ овог витамина.

Истраживања указују на то да ротквице могу да помогну у превенцији хроничних болести попут дијабетеса и одређених врста рака. Ово коренасто поврће треба јести сирово, печено или спремљено на роштиљу уз омиљено пролећно главно јело.

6. Рабарбара

Рабарбара је богат извор влакана, витамина К и антиоксиданата. Такође садржи манган и витамин Ц. Порција од 1 шоље обезбеђује око 8 одсто ДВ калцијума и калијума. Стабљике се користе за прављење пите од рабарбаре. Такође се могу укључити у друга јела печењем, пасирањем или додавањем у смутије.

7. Спанаћ

Као поврће богато хранљивим материјама, спанаћ садржи обиље антиоксиданата, фолата, гвожђа, влакана, калцијума и витамина А, Ц и К, који могу понудити предности за превенцију хроничних болести и здравље срца, очију и мозга.

Ово лиснато зелено поврће такође има благ укус који га чини савршеном допуном јутарњег смутија, док је и даље нискокалорично. Иако је спанаћ могуће конзумирати сиров или куван, одређене методе, попут кувања, могу смањити садржај витамина растворљивих у води.

8. Јагоде

Једна шоља јагода покрива наше дневне потребе за витамином Ц, који је кључан за здравље коже и имунитет. Штавише, истраживања указују на то да редовно конзумирање јагода може подржати здравље срца снижавањем нивоа ЛДЛ холестерола („лош холестерол”) и побољшањем функције крвних судова.

Јагоде се обично конзумирају саме, у воћној салати или у смутију. За сладак, али хранљив укус, можемо их додати јогурту, десертима или свежим салатама.

Зашто треба да једемо више пролећног воћа и поврћа

Стручњаци препоручују да већина здравих одраслих особа конзумира до 2 шоље воћа и 2 до 3 шоље поврћа дневно. Међутим, већина не уноси ту количину редовно. Треба да једемо више сезонског воћа и поврћа зато што:

уноси разноврсност у нашу исхрану: можемо комбиновати воће и поврће да бисмо их укључили у своју исхрану; добићемо широк спектар витамина и минерала за побољшање различитих аспеката здравља
побољшава апсорпцију хранљивих материја: кључно је да су пролећни производи што је могуће зрелији, како би се задржало што више природних хранљивих материја у овој храни
има бољи укус од вансезонских производа: ово помаже нашој жудњи за свежим воћем и поврћем; берба и зрелост одређеног воћа и поврћа у нашем крају могу да варирају у зависности од временских услова и услова узгоја
подржава опште здравствене циљеве: свежи пролећни и летњи производи помажу да останемо хидрирани када температура порасте, док свежи јесењи и зимски производи нуде богатије опције које подржавају додатни унос калорија како температуре падају.

Како се праве бечке шницле: Да би биле сочне и укусне, кувари у пох стављају 1 необичан састојак

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке