Почетна > Зелени град

Зелени град Нови Сад

Најлон – Пример циркуларне економије

У последње време, све више чујемо термин „циркуларна економија“ односно „зелена економија“, а да ли знамо шта то значи и на који начин је он везан са нашом новосадском Најлон пијацом? Можете ли претпоставити да је Најлон пијаца заправо главни учесник у циркуларној економији нашег града?
Фото: Градске инфо

Циркуларна економија представља регенеративни економски систем у оквиру којег се производни ресурси, отпад, емисија отпада и енергетски одлив битно умањују успоравањем, заокруживањем и продужавањем енергетских и материјалних циклуса у производњи.

То се остварује пре свега осмишљавањем и стварањем производа на такав начин да им се максимално продужи животни век, али и одржавањем, сервисирањем и рециклажом.

Прекомерна потрошња свакодневних предмета и ресурса који се користе за њихову производњу стварају изузетно велик притисак на животну средину, а прорачуни су да ће се овим темпом отпад до 2050. године повећати за 70%.

Стога, Европска унија је 30. марта предложила нов скуп мера и правила у начину опхођења према гардероби, паметним телефонима и многим другим свакодневним потрештинама како бисмо им продужили жиивотни век.

Управо из тог разлога, продужавање животног века производа, Најлон пијаца игра кључну улогу у циркуларној економији града Новог Сада.

Најлон пијаца је настала сасвим спонтано шездесетих година прошлог века на десној страни Темеринског пута. У почетку, постојале су две стидљиве тезге на којој су се продавале истрошена обућа и одећа, неисправни апарати и по који намештај за дневну собу.

Временом се пијаца померила на десну страну сентандрејског пута, умногостручила понуду али и тражњу половне робе, аутомобила, намештаја итд. Данас Најлон пијаца заузима површину од око 38.000m2.

Од укупно 2871 продајних места, 509 је предвиђено за продају половних аутомобила, а у изграђеним објектима у оквиру пијаце налази се 25 пословних простора и 3 расхладне витрине.

На основу овога, можемо закључити да је Најлон пијаца израсла у прави „бувљак“ и да практично помаже вишеструко продавцу, производу али и потрошачу.

За све што мислите да се не може продати, да не постоји купац и да је производ превише искоришћен, Најлон пијаца је ту да вам докаже супротно. Од потписаних плоча мега музичких зведа, преко продаје само леве патике, искоришћеног парфема и бушних тигања, купци се често одлучују на ову авантуру кад при лепом времену увиде потребу за бициклом јер се баш на Најлон пијаци често могу наћи јефтини половни бициклови.

Развојним програмом Предузећа предвиђено је да се у годинама које следе ова пијаца у неколико фаза потпуно модернизује и постане равноправна својим садашњим узорима, чувеним „шеталиштима бува“ у Паризу, Риму, Лондону…

О томе колико се околина ове пијаце развија, сведочи и то што се са леве стране Сентандрејског пута, у Приморској улици, изградио и Сентандрејски парк уз помоћ НИС-а и Еколошког удружења „Зелени Сад“, где ће становници Слане баре уживати у кошаркашком терену, дечијем игралишту и ретким природним врстама.

И за крај, да ли сте се некада одважили и отишли у викенд авантуру проналажења бицикла или којекаквог кућног уређаја? Ако нисте пронашли оно што Вас интересује, онда препоручујемо да попијете барем кафу и поједете једну пљескавицу или погачицу с чварцима.

Raspisan konkurs za zelene programe i projekte na teritoriji grada

Преузмите андроид апликацију.