Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најгоре навике за ваш мозак

Неуролози кажу да је брига о мозгу једнако важна као и брига о срцу. У наставку сазнајте осам најгорих навика које бисте требали промијенити да бисте побољшали здравље мозга.
Фото: Pixabay/sbtlneet
Не вежбате

Недовољна физичка активност може убрзати пад когнитивних способности мозга и генерално нас старети преко наших година. Вежбање може спречити овакав пад.

Седите цео дан

Људи данас седе више него икада – често испред екрана. Ова неактивност може допринети променама у мозгу које су повезане са оштећеном меморијом.

Једете брзу храну и пијете слатке напитке

Храна која може оштетити ваше срце може оштетити и ваш мозак, наиме храна и пића са високим садржајем масти и шећера.

Много времена проводите сами

Усамљеност је повезана са падом когнитивне мождане активности, а друштвени ангажман такође помаже у проналажењу сврхе и смисла у животу – што истраживање повезује са одржавањем когнитивног здравља и мањим ризиком од деменције.

Не пазите на крвни притисак

Већ смо споменули да ће многе праксе за здравље срца такође користити вашем мозгу. На врху листе је одржавање нормалног крвног притиска.

Не спавате довољно

Са недостатком сна, ризикујете дугорочни пад менталних функција.

Често сте под стресом

Разне студије повезују неуротицизам са когнитивним падом, па чак и са већим ризиком од деменције. Хронични стрес је такође повезан са мањим волуменом мозга.

Не играте друштвене игре

Једна студија је пратила је више од 450 људи старијих од 75 година током пет година и открила да су они који су се бавили слободним активностима као што су друштвене игре, читање, плес и свирање музичких инструмената имали мању шансу да ће развити деменцију од мање активних учесника испитивања.

Trač ili istina: Inteligentniji ljudi manje varaju?

Преузмите андроид апликацију.