Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најчешћи проблеми које може да има ваш пас у току лета

Доласком лепог времена и празничним данима, власници кућних љубимаца имају жељу да више времена проводе на отвореном са својим љубимцима.
Фото: Pixabay/zoegammon

Али то је период године када се могу појавити разни проблеми. На срећу, они се могу избећи ако то урадимо како треба.

Најчешћи проблеми са којима се кућни љубимци суочавају током лета су високе температуре и висока влажност.

Током летњег периода постоји велики ризик од сунчаног и топлотног удара, посебно ако кућни љубимци, посебно пси, проводе више времена на отвореном.

Треба напоменути да топлотни удар, осим смрти, може имати и последице као што су оштећење мозга, плућа, јетре, бубрега и органа за варење.

Симптоми сунчаног и топлотног удара

Видљиви симптоми на које власници треба да обрате пажњу су:

 • Убрзано дисање 
 • Повраћање
 • Дијареја
 • Губитак свести
 • Изражено и убрзано дахтање
 • Веома црвене или плаве десни
 • Густа, лепљива пљувачка
 • Висока температура
 • Уморио
 • Дезоријентација
 • Немир и анксиозност

Пси се не зноје, имају знојне жлезде на шапама и знојење решавају дахтањем, на тај начин регулишу температуру“, објашњава др Стефановић и додаје да се прво јавља убрзано дисање и дахтање. Како помоћи псу са сунчаним и топлотним ударом? Ако сте на отвореном, прво што треба да урадите је да пса ставите у хлад, под дрво или под крошњу. Ни у ком случају пса не смете одмах премештати у затворену просторију са климом, не препоручује се нагли прелазак на ниже температуре“.

Други облици наглог хлађења, као што су облози са ледом, не препоручују, већ се хлађење врши постепено. „Пас се може поквасити млаком водом, ако за то постоје услови, може се прво истуширати млаком водом, затим се температура воде постепено смањује. Такође, након млаке воде, пас се може умотати у пешкир који је намочен. хладном водом“. Псу можете давати воду да пије, али тек када се телесна температура врати у нормалу. Вода никада не би требало да буде хладна. Ако је пас у стању шока, ако повраћа, изгуби свест и ако је дахта, онда неће моћи ни да пије воду. То је прва помоћ коју можете да пружите свом псу када сте напољу док га не одведете до најближег ветеринара.

Шишање паса током лета

Лично сам против сечења паса током лета, и оних раса које се иначе не секу током године, попут ретривера, хаскија или немачких овчара. Док расе попут пудлица и бишона, које се редовно шишају током целе године, треба шишати, али никако до коже, већ на дужину длаке од два до три центиметра. Ово је препорука, јер пси могу изгорети као и људи. Важно је истаћи да је длака њихова изолација, природа је то тако направила.

Што се паса без длаке тиче, то су углавном кинески пси, требало би да буду обучени у тања памучна одела. Свакако се препоручује да се ови пси не излажу директној сунчевој светлости. Треба их шетати рано ујутру, касно поподне и увече, као и друге псе.

Кућни љубимци у аутомобилу током лета

Правило је да се пси лети не остављају сами у колима, ни на кратко, посебно када су температуре веома високе. Када је температура у аутомобилу висока, а достиже је врло брзо када је на сунцу, довољно је и 10 минута да пас доживи топлотни удар. За псе није опасна само висока температура током лета, већ и висока влажност. Када је у питању вожња кућног љубимца, посебно на дужем путовању, пса пре пута треба извести у шетњу и водити рачуна о његовим физиолошким потребама. Не уносите пса у расхлађени аутомобил, нагле промене температуре могу бити опасне. Постепено хладите ауто док је пас у њему. Не би требало да постоји велика разлика између спољне температуре и температуре у аутомобилу.

Важно је да приликом паузе током вожње или доласка на одредиште пса не треба одмах пуштати из охлађеног аутомобила. То је потребно радити постепено, отварајући мало прозор док клима ради како би се спољни ваздух и ваздух у аутомобилу помешали. Затим искључите клима-уређај, а прозор оставите отворен како би топлији ваздух споља могао више да уђе.

Аклиматизација траје око 20 минута, док се температура не уједначи. Након тога, пас може да изађе из аутомобила. Исти поступак се примењује и код извођења пса из затвореног простора који се хлади, какав је стан.

Клима се гаси на 10 минута, да се пас аклиматизује, па тек онда изађе из стана, затим можете и да направите кратку паузу у ходнику зграде, а затим изађете напоље.

Пас на плажи и у дворишту

Ако водите пса на одмор, веома је важно да не дозволите псу да одмах уђе у хладну воду и плива. Треба га ходати око 10 минута, затим га поквасити и тек након тога може да уђе у воду. Дуге шетње када високе температуре треба избегавати. Физичку активност паса у најтоплијем делу дана треба максимално смањити. То важи и за радне псе, треба избегавати обуку у том делу дана. Током лета, пси који су напољу, у кући или боксу, имају велики проблем ако немају хлад у дворишту. Важно је при избору места за кућу или кутију да обезбеди хладовину, било да је у питању природна хладовина или надстрешница, као и да им је свежа вода увек доступна. Псе такође треба прскати водом током врућег времена како би се охладили. Али треба пазити да се подлога (трава) не навлажи, јер то може довести до проблема са кожом, посебно код раса које имају много поддлаке, попут шарпланинаца, средњоазијских овчара и кангала, јер изгоре.

Преузмите андроид апликацију.