Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најбоље вежбе за сваки тип тела: Припремите се за лето на ефикасан начин

Не можете променити тип тела са којим сте рођени, али можете побољшати своје тело на боље уз прави сет вежби. Научите како.
Фото: Pexels/Anna Shvets

Не можете променити основно тело са којим сте рођени, али то није разлог за очајање. И даље можете да предузмете кораке како бисте свој облик тела учинили најбољим.

Када се жене на дијети позабаве својим проблемима са имиџом тела у оквиру програма за мршављење, њихови напори су успешнији, открили су истраживачи са Техничког универзитета у Лисабону. Спремите се да упознате свој тип тела и научите да га волите.

Облици јабуке: тонирајте стомак

Ако сав вишак тежине носите око струка и тежите да имате уже бокове и веће груди, ви сте јабука.

Неки истраживачи верују да јабуке имају повећан ризик од срчаних обољења, дијабетеса и ране смрти, док други мисле да обим струка можда није ништа бољи показатељ вероватноће да ћете имати срчани удар од било којег другог мерења телесне масти.

Ипак, прекомерна тежина, без обзира на то где носите сало, додатно оптерећује ваше срце и повећава ризик од срчаних обољења.

Фото: Pexels/Monstera

Шта можете да урадите: Можете започети кардио рутину да бисте помогли у сагоревању масти и тонирали своје трбушне мишиће како би изгледали боље.

Истраживања су показала да је џогирање једина најефикаснија вежба за тонирање стомака, затим додајте покрете за тонирање, као што су пленкови и трбушњаци.

Облици крушке: затегните бедра

Ако сте крушка, носите сало око кукова, бутина и задњице и већа је вероватноћа да ћете имати мали горњи део тела (укључујући груди) и тежи доњи део тела. Ако желите да померите нагласак са кукова, постоје побољшања у фитнесу која можете учинити за бољу слику тела.

Шта можете да урадите: Вожња бицикла је одлична аеробна вежба која помаже у тонирању доњег дела тела. Иако не можете уочити смањење, можете тонирати своје ноге чучњевима, потисцима ногу, савијањима ногу и подизањем листова.

Облици пешчаног сата: тон свуда

Заобљене сте, а мере груди и кукова су отприлике исте док вам је струк узак. Ако имате фигуру у облику пешчаног сата и имате вишак килограма, вероватно ћете имати прекомерну тежину свуда.

Шта можете да урадите: Да бисте побољшали тип тела у облику пешчаног сата, пратите програм вежбања који ради и на горњем и на доњем делу тела.

Ваш програм тренинга са теговима за горњи део тела за дефинисање мишића могао би укључивати падове, трицепс екстензије и бенч прес.

Добре аеробне вежбе за горњи део тела су пливање, веслање и скијашко трчање. Тонирајте доњи део тела чучњевима, потисцима ногу, савијањима ногу и подизањима тегова. Добре аеробне вежбе за доњи део тела су вожња бицикла, ходање и трчање.

Фото: Pexels/Karolina Grabowska
Облици флауте: клешите струк

Ви сте мршави и имате малу дефиницију са мерама груди, струка и кукова које су веома сличне — отуда и поређење са аеродинамичном флаутом.

Шта можете да урадите: Ако сте мршави, ваш циљ може бити да исклешете струк како бисте додали неке облине свом телу.

Гледајте да тонирате трбушњаке трбушњацима, бочним даскама, чучњевима и вертикалним додирима прстију (лезите равно на леђа и подигните ноге право у ваздух, а затим посегните да додирнете ножне прсте).

Ако имате правоугаони облик флауте, али сте се угојили, ваш циљ је да изгубите тежину у потпуности усвајањем плана здраве исхране уз редовну вежбу.

Атлетске форме: радите на својим облинама

Имате шира рамена и уже бокове – замислите обрнути троугао. Можда имате више мишића него масти и мање облине од ваших крушколиких сестара.

Шта можете да урадите: Можда вам неће требати много тонирања горњег дела тела, па се уместо тога усредсредите на вежбе за доњи део тела које циљају глутеуса и бутине како бисте створили уравнотеженији облик.

Аеробна активност која циља на области које желите да развијете ће радити. Изградите доњи део тела бициклом. Вежбе за тренинг снаге које ће додати дефиницију укључују чучњеве, потисак ногу, савијање ногу и подизање тегова.

Облици „плус сајз“: смањите и тонирајте

Ти си пунија жена. Ваша тежина може бити равномерно распоређена, или можете носити већу тежину на доњем делу тела.

Шта можете да урадите: Добра вест је да ћете, када смршате, потпуно изгубити тежину.

Пошто прекомерна тежина повећава здравствене ризике, размислите о сарадњи са нутриционистом на плану здраве исхране и са личним тренером за вежбе које ће вам помоћи да се смањите и ојачате.

Zašto se gojimo leti?

Преузмите андроид апликацију.