Hleb je namirnica koju domaćinstva svakodnevno kupuju. On je važan deo ishrane stanovništva, ali sve veća količina hleba završava u otpadu zbog kratkog roka trajanja.
Mnogi odlučuju da čuvaju hleb u frižideru, a neki u kutijama za hleb.
Međutim, stručnjaci tvrde da je najbolji način za čuvanje hleba u platnenoj kesi.
Kada se hleb skladišti u vlažnom ili previše toplom okruženju, može da se stvori buđ, što predstavlja rizik za osobe sa respiratornim problemima i alergijama.
Zapamtite, ako je hleb sveže napravljen, ne bi trebalo da ga čuvate u hermetički zatvorenoj kesi, jer neće moći da diše.
Morate ga pustiti da diše da bi bio u najboljem stanju. Uvek ga je najbolje čuvati u korpi za hleb ili platnenoj kesi.
Stručnjaci ističu da frižider zapravo ubrzava proces formiranja buđi, zbog procesa retrogradacije koji dovodi do kristalizacije molekula skroba na nižim temperaturama.
Bolja opcija od hlađenja je zamrzavanje, koje može da zadrži hleb svež nekoliko dana.
Pre jela ostavite hleb da se odmrzne, a za hrskavu strukturu stavite u rernu na nekoliko minuta.
Drugo idealno mesto je kutija za hleb ili hladan i suv kabinet, gde je zaštićen od glavnih uzroka kvarenja hleba, toplote i vlage.
Šta se može dogoditi našem organizmu ako svakog dana jedemo sladoled?
Preuzmite android aplikaciju.