Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најбоља намирница за здравље срца

Правилна исхрана је основа здравог живота, а ако желите да сачувате срце, укључите орашасте плодове у исхрану.
Фото: Pixabay/ExplorerBob

Истраживање научника је потврдило је да свакодневна конзумација орашастих плодова може бити добра за срце.

Конзумирање шаке или око 30 грама орашастих плодова дневно повезано је са нижим нивоом холестерола и мањим ризиком од кардиоваскуларних болести.

Такође наводе да редовна конзумација орашастих плодова смањује ризик од смрти од срчаног или можданог удара за четвртину. Ипак, истичу да мало ко једе ову количину орашастих плодова дневно.

Истраживачи су прегледали 60 студија, у којима је учествовало 1,9 милиона учесника, како би утврдили да ли постоји веза између конзумирања орашастих плодова и ризика од кардиоваскуларних болести, срчаних болести, можданог удара и дијабетеса типа 2.

Резултати су показали да су људи који су конзумирали велику количину орашастих плодова, око 30 грама дневно, имали 19 одсто мање шансе да оболе од кардиоваскуларних болести и 23 одсто мање шансе да ће умрети од њих у поређењу са онима који су јели мање количине и намирнице.

Ако сваки дан поједете шаку орашастих плодова, што је око 30 грама, имаћете 20 до 25 одсто мањи ризик од кардиоваскуларних болести.

Они који су свакодневно конзумирали орашасте плодове имали су 18 одсто мање шансе да оболе од срчаних болести и 25 одсто мање шансе да ће умрети од њих.

Engleska dijeta: Za tri nedelje možete izgubiti i do 10 kilograma

Преузмите андроид апликацију.