Почетна > Бизнис
Бизнис

Најава екстра пореза изазвала пад акција и форинте у Мађарској

Цене акција и курс форинте на берзи у Будимпешти нагло слабе након што је премијер Виктор Орбан најавио увођење ванредних пореза широм економије како би се ојачао државни буџет.
Фото: Pixabay/Csaba Nagy

Акције мађарске рафинерије Мол пале су данас за скоро 15 посто, док су деонице ОТП банке, највећег кредитора у земљи, потонуле за више од 13 процената на раном трговању, али су касније смањиле губитке, извештава „Блумберг“.

Форинта се приближила рекордном минимуму у односу на евро, при чему је данас ослабила за још 0,8 одсто након пада од 2,6 процената у среду. Централна банка Мађарске је задржала на данашњој седници референтну камату на 6,45 посто.

Орбан је у видео поруци у среду увече рекао да држава планира да ове и идуће године узме „велики део“, како је рекао, „екстрапрофита“ у секторима попут банкарства, осигурања, енергетике, телекомуникација, великих трговаца на мало, ваздухопловства, како би се финансирало смањење цена комуналних услуга и покрили трошкови модернизације оружаних снага.

Детаљи пореског плана биће објављени даанс поподне на владином брифингу за медије.

Та нова финансијска средства ће помоћи консолидацију мађарског буџета јер Европска унија спроводи ефективно замрзавање финансирања Орбанове владе, коју оптужује за непоштовање европских норми.

Banka Rusije smanjila referentnu kamatu na 11% godišnje

Преузмите андроид апликацију.