Почетна > Бизнис
Бизнис

Банка Русије смањила референтну камату на 11% годишње

Банка Русије је смањила референтну каматну стопу за три процентна поена на 11 посто годишње на данашњој ванредној седници управног одбора.
Фото: WikimediaCommons/MichaelHolemans

„Управни одбор Банке Русије одлучио је да смањи кључну камату за 300 базних поена на 11 посто годишње од 27. маја 2022. Најновији недељни подаци указују на знатно успоравање стопе раста цена. Инфлаторни притисак попушта услед динамике курса рубље као и приметног пада инфлаторних очекивања домаћинстава и привреде“, саопштила је руска централна банка, преноси Тас с.

Међугодишња инфлација је у априлу достигла 17,8 процената, међутим, на основу процене од 20. маја, успорила је на 17,5 посто, што је бржи пад него што је монетарни регулатор предвиђао у априлској прогнози.

Банка Русије процењује да ће годишња инфлација опасти на 5,0-7,0 процената у 2023. години и да ће се вратити на ниво од 4,0 одсто у 2024.

Ипак, екстерне прилике за руску економију остају изазовне, што значајно ограничава привредну активност.

„Ризици по финансијску стабилности су донекле смањени, што омогућава извесно ублажавање мера контроле капитала“, наводи се у саопштењу.

Централна банка Русије такође оставља отворену могућност за даље смањење референтне камате на њеним наредним састанцима, од којих ће први бити одржан 10. јуна.

Ruska proizvodnja nafte biće nešto manja ove godine

Преузмите андроид апликацију.